Velká žába z písku zdobí v těchto dnech nově Bludoveček

11. červenec 2015

Na konci minulého týdne se z hromady písku na Bludovečku začala rýsovat Zubatá žába, nová socha, která ozdobí oblíbené místo turistů na Šumpersku. Už podruhé sem přijeli tvořit Jakub Zimáček a Jan Zelinka, kteří s úspěchem staví pískové sochy po celém světě.

„Zatím jsme se pustili na přání místních do Zubaté žáby a uvidíme, možná se sem ještě v létě vrátíme. Bude záležet na počasí, zatím ještě nemáme jasno v tom, jakou další sochu bychom tu případně ještě postavili. Ta druhá hromada písku, kterou vidíte, poputuje do nového pískoviště pro děti,“ říká Jakub Zimáček, který je ze Šumperka, ale velkou část roku cestuje po světě a účastní se různých pískových festivalů.

Podle jeho slov se v předchozích měsících více dařilo jeho kamarádovi a kolegovi Janu Zelinkovi z Brna. „Potěšila mě třeba cena publika, kterou jsme získali na Floridě za sochu nazvanou Zázrak života. Představte si dvě ruce, jak drží miminko. To nemohlo dopadnout jinak, v publiku jedno oko nezůstalo suché,“ říká s nadsázkou, Zelinka.

Loňské pískové sochy Bluda z Bludova, místního maskota krkavce a hradu, které oba stavitelé soch na Bludovečku v létě vytvořili, vydržely překvapivě až do zimních měsíců. „ Sochy přežily díky disperznímu lepidlu, a taky díky lidem, kteří se jen chodili dívat a neničili, když pominu uražený krkavcův zobák a sem tam upadlou nějakou tu hradní věžičku. Doufáme, že i letošní žába vydrží,“ dodává Zimáček.

Bludoveček bude v létě lákat nejen sochou z písku, ale i bohatým programem. „Z nejbližších akcí připomínám v neděli 12. července Výtvarný a řemeslný den, v pátek 17. července plánujeme koncert kapely Broadway,“ zve provozní Bludovečku Ludmila Maturová. V každém týdnu tu během prázdnin poběží nějaký zábavný program. Srpen například nabídne oblíbený Kinematograf bratří Čadíků.

Sochu Zubaté žáby vytvořili pískoví sochaři na Bludovečku
autor: pis
Spustit audio