Velké změny na Velký pátek čekají řidiče v Hranicích. Od dnešního dne nesmí projíždět centrem města

19. duben 2019

Dopravní změny si musejí zvykat motoristé v Hranicích. Od dnešního dne nesmí projíždět historickým centrem města. Rozhodli o tom už dřív radní s vysvětlením, že chtějí v historickém jádru zklidnit provoz. Nové opatření se ale nelíbí tamním podnikatelům a obchodníkům. Obávají se, že přijdou o zákazníky.

„Chceme uzavřít Jiráskovu ulici, což znamená, že auta dojedou jen na Pernštejnské náměstí,“ Petr Bakovský mluvčí hranické radnice na mapě města představuje nový systém dopravy v centru.

„Z Masarykova náměstí se na sever bude moci jet pouze Janáčkovou ulicí podél synagogy. Na Pernštejnském náměstí bude možné se otočit a poté pokračovat Zámeckou ulicí zpět na náměstí a vyjet jediným výjezdem, který tam zůstává, což je na jižní stranu Radniční ulicí,“ upřesňuje Bakovský.

Změny v dopravě se ale nelíbí některým podnikatelům v Jiráskově ulici. Provoz z ní podle nich úplně zmizí. Nespokojená je i Věra Šváčková, která tam má obchod se sportovním prádlem. „Jsem rozčilená, protože jsme tady v malém městě, kde si vážíme zákaznic. Nás to tady úplně pohřbí,“ říká Šváčková.

„Přijdeme stoprocentně o tržby. Lidé nebudou mít kde zaparkovat, tak budou jezdit do větších supermarketů. Podepisovali jsme petici, aby byla ulice zase průjezdná,“ popisuje vedoucí řeznictví Hana Langrová.

Místostarosta Hranic Vladimír Juračka volený za Hranice 2000 je ale přesvědčený, že dopravu v centru je potřeba zklidnit. „Ten stav je už dlouhodobě neúnosný. Centrem za dvanáct hodin projede 3600 aut, více než šedesát procent z nich centrem jen projede,“ přibližuje Juračka.

Vedení města si pro dopravní změny stanovilo tříměsíční zkušební provoz. „Je třeba to experimentálně vyzkoušet, pak provedeme nějaké vyhodnocení a na základě toho bychom pak udělali nějaké korektury,“ uzavírá místostarosta Vladimír Juračka.

autor: kra
Spustit audio