Velkou pardubickou si chci užít! říká žokej Jan Odložil. Co se mu před závodem honí hlavou?

Velkou pardubickou 2021 měl jet v sedle velkého favorita závodu Lombarginiho, nakonec do slavné steeplechace nenastoupil. Zranil se hned při prvním z pěti závodů velkého dostihového dne. Jan Odložil z Palonína, jeden ze současných nejúspěšnějších českých žokejů.

Kariéra rodáka z Palonína odstartovala 19. července 2008 na závodišti v Kolesách u Kladrub, kde v sedle klisny Leily svou první steeplechase nedokončil. První dvě sezóny absolvoval mladý jezdec pouze pár seznamovacích startů, a to především na menších provinčních drahách – Kolesa, Brno, Netolice, Albertovec.

Jeho první plný zásah přišel v červnu 2010 v Pardubicích, kdy se sedmiletým San Kairem v tréninku svého otce doslova „zdecimoval“ čtrnáctku soupeřů v čtyřkové cross-country na 4 000 metrů. Jako amatérský jezdec ani v dalších letech příliš startů neabsolvoval, proto i čekání na další plný zásah bylo poměrně dlouhé, trvalo téměř tři roky. Ten přišel 24. května 2013 opět v Pardubicích, tentokrát však v bumperu na 2 900 metrů.

Po třech vítězných bumperech v sedlech koní Čestmíra Olehly v roce 2013 přišel další vítězný půst. Ten trval do května 2015. Právě v roce 2015 se pak poprvé Jan Odložil objevil také v sedle bělouše Ter Milla na Velké pardubické. Od té doby se kurz tohoto žokeje stále zvyšuje a dnes patří k těm nejžádanějším.

Jaký je život žokeje? A co se jezdci honí hlavou před Velkou pardubickou? Poslechněte si Větrník s Janem Odložilem.

autor: zos
Spustit audio