Velký smrk na zahradě zavazel, teď zdobí centrum Velké Bystřice. Městu ho daroval tamní nový obyvatel

24. listopad 2023 09:29

Centra mnohých měst a obcí už zdobí vánoční stromy. Samosprávy je většinou dostávají od lidí, kterým vzrostlé smrky či jedle zavazí na zahradách. Platí to i o Velké Bystřici na Olomoucku. Té ho daroval nový obyvatel, který se do městečka přistěhoval teprve před dvěma měsíci.

K rodinnému domu ve Velké Bystřici přijíždí jeřáb a traktor s velkou vlečkou určenou běžně na svoz chmelu. Teď ale na něm ze zahrady před domem pracovníci technických služeb města odvezou stříbrný smrk.

„Nejprve budu muset ořezat spodek, abych se k tomu dostal. Až to bude, půjdu nahoru, zhruba do jedné třetiny, tam zavážu dvě kurtny, jeřábník je natáhne a naložíme to,“ popisuje Karel Dalibor a začíná ořezávat spodní větve více než desetimetrového stříbrného smrku.

Smrk se městu rozhodl darovat pan Simon původem z Německa, který se do Velké Bystřice přistěhoval před dvěma měsíci. Strom původní majitelé vysadili příliš blízko domu a fotovoltaice na jeho střeše. Z toho důvodu musel pryč.

„Přemýšlel jsem, jak by se strom dal co nejlépe využít, aby nebyl jen pokácen. Tak mě napadlo, že má perfektní vzhled pro vánoční strom a dal by se nabídnout městu. Doufal jsem, že městu pomůžu, aby nemusel nějaký strom složitě hledat nebo ho dokonce kupovat. Je skvělé, že jsem mohl městu něco darovat a trochu pomoct. Hlavně proto, že jsem tady nový,“ usmíval se Simon.

Starosta: Pěkných stromů je málo

Nezávislý bystřický starosta Marek Pazdera je za darování vánočního stromu městu rád, v posledních letech bývá jeho nalezení totiž těžší. „Většinou příběh stromku je takový, že si ho obyvatelé zasadili u domečku jako malinký smrček a on se za těch 30 let trošku zvětšil a už zavazí, stíní. Většinou to byly právě takové nabídky, ale bohužel kůrovec řádil i tady a opravdu těch pěkných stromů už je strašně málo. Loni jsme dokonce neměli strom ani z Velké Bystřice, měli jsme z Přáslavic. Je to prostě bída,“ popisuje Pazdera.

Strom po uřezání putoval rovnou na zámecké náměstí. Slavnostně ho rozsvítí Mikuláš pátého prosince.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio