Vepřové koleno jedna báseň
Se svým receptem na vepřové koleno se podělil posluchač pan Václav. Vyzkoušíte ho třeba na Silvestra?
- vepřové koleno (vykostěné)
- česnek-
- francouzská hořčice
- pivo
- sůl
- cibule
Postup:
Množství všech přísad volíme podle velikosti kolene. Smícháme hořčici a rozmačkaný česnek, zalijeme pivem a vytvoříme kašičku. Pokud nemáme koleno vykostěné, tak jej vykostíme. Vykostěné rozložíme a mírně naklepeme, osolíme a potřeme kašičkou. Poté ho zavineme a svážeme provázkem. Do pekáče dáme nadrobno nakrájenou cibuli a zalijeme pivem. Do toho položíme roládu z kolene, přiklopíme a pečeme asi 90 minut na 200-220 stupňů. Při pečení přeléváme výpekem a ke konci pečení odklopíme.
Související
-
Nakládané zelí s křenem
Nastal čas pro přípravu vitamínové bomby na zimu. Kysané zelí je zdrojem vitamínu C a s křenem bude mít ten správný říz.
-
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Se šípkovou nebo se zelím? Tenhle spor řeší myslivci ve filmu Slavnosti sněženek. Pokud se rozhodnete pro šípkovou, vyzkoušejte recept našeho posluchače.
-
Domácí chléb
Upéct vlastní chleba není tak těžké, jak by se mohlo zdát. A pokud nemáte čerstvé droždí nebo kvásek, zvládnete ho i se sušeným droždím.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.