Vepřové koleno jedna báseň

Se svým receptem na vepřové koleno se podělil posluchač pan Václav. Vyzkoušíte ho třeba na Silvestra?

Ingredience
  • vepřové koleno (vykostěné)
  • česnek-
  • francouzská hořčice
  • pivo
  • sůl
  • cibule

Postup:
Množství všech přísad volíme podle velikosti kolene. Smícháme hořčici a rozmačkaný česnek, zalijeme pivem a vytvoříme kašičku. Pokud nemáme koleno vykostěné, tak jej vykostíme. Vykostěné rozložíme a mírně naklepeme, osolíme a potřeme kašičkou. Poté ho zavineme a svážeme provázkem. Do pekáče dáme nadrobno nakrájenou cibuli a zalijeme pivem. Do toho položíme roládu z kolene, přiklopíme a pečeme asi 90 minut na 200-220 stupňů. Při pečení přeléváme výpekem a ke konci pečení odklopíme.

autor: posluchač Václav

Související

  • Nakládané zelí s křenem

    Nastal čas pro přípravu vitamínové bomby na zimu. Kysané zelí je zdrojem vitamínu C a s křenem bude mít ten správný říz.

  • Kančí kýta se šípkovou omáčkou

    Se šípkovou nebo se zelím? Tenhle spor řeší myslivci ve filmu Slavnosti sněženek. Pokud se rozhodnete pro šípkovou, vyzkoušejte recept našeho posluchače.

  • Domácí chléb

    Upéct vlastní chleba není tak těžké, jak by se mohlo zdát. A pokud nemáte čerstvé droždí nebo kvásek, zvládnete ho i se sušeným droždím.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.