Veřejnou dopravu v Olomouckém kraji by mohly v budoucnu doplnit tzv. sdílené autobusy na zavolání

15. duben 2024 15:29

Mikrobus místo poloprázdného velkého autobusu nebo třeba osobní automobil, který vyzvedne v obci několik seniorů a zaveze je na prohlídku k lékaři. Tak by mohla v budoucnu fungovat sdílená veřejná doprava, která by využívala moderní technologie a byla by na objednávku. O zavedení takového systému uvažuje i vedení Olomouckého kraje.

Autobusy mířící do menších obcí v Olomouckém kraji často jezdí poloprázdné, vedení Olomouckého kraje teď zvažuje, že by v budoucnu zavedlo nový systém dopravy. To by například znamenalo, že by řidiči nezajížděli až do obcí na konci trasy a cestující by měli možnost si objednat mikrobus nebo automobil.

Samozřejmě bude muset být vytvořena i aplikace, protože určitě nelze objednat takovou dopravu z hodiny na hodinu.
Kateřina Suchánková, šéfka krajského koordinátora

„Lidé by si v budoucnu mohli objednat buď minibus nebo devítimístné vozidlo, nebo podle vyhodnocení celé studie by tam třeba stačil jenom osobní automobil,“ vysvětluje šéfka krajského koordinátora Kateřina Suchánková.

Vedení kraje si od toho slibuje lepší dostupnost dopravy obyvatelům v odlehlých částech regionu nebo nižší náklady na provoz. Služba by využívala také moderní technologie. „Samozřejmě bude muset být vytvořena i aplikace, protože určitě nelze objednat takovou dopravu z hodiny na hodinu. Toto musíte mít minimálně jeden dva dny dopředu nahlášeno a na základě aplikace bude vydán danému dispečinku pokyn k tomu, aby byl na určitou dobu připraven řidič s vozidlem,“ doplňuje Suchánková.

Tento týden jednání s ministerstvem

Podle ní budou o novém konceptu tento týden jednat ředitelé krajských koordinátorů dopravy se zástupci ministerstva. Její slova potvrzuje mluvčí ministerstva dopravy Jan Jakovljevič, podle kterého by systém takzvané poptávkové dopravy ministerstvo rádo zahrnul do chystané novely o silniční dopravě. „Předpokládáme, že do mezirezortního připomínkového řízení bude novela zaslána na počátku května,“ uvádí.

Vedení kraje teď chce nechat zpracovat studii, řešit téma budou zastupitelé na svém dubnovém jednání. Pokud vše schválí a hejtmanství se do projektu nakonec pustí, první mikrobusy by mohly vyjet na silnice v kraji od roku 2028.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio