Vesmír i přírodu zkoumají děti na vědeckých táborech olomoucké Pevnosti poznání

17. červenec 2016

Stopaři zvířat nebo římskými vojáky se o prázdninách stávají děti v olomouckém vědeckém centru Pevnost poznání. To pořádá v červenci i v srpnu tábory, které propojují hru a vědu. Každý den se táborníci zaměřují na jinou oblast.

„Jsme na stanovišti odvahy, kde je deset boxů, v nichž jsou nejrůznější přírodní materiály. Děti z těch boxů musí vytahovat indicie,“ vysvětluje jednu z her instruktorka Alena Vláčilová. Děti v boxech ale našli i nečekaná překvapení.

Třeba devítiletý táborník Honza si poprvé v životě sáhl na živého švába: „Šváb, nějak mokré kuličky, žížaly, voda. Na to všechno jsem šahal. Nikdy jsem švába neviděl a nikdy jsem na něj nesahal. Nejdřív jsem to nevěděl a myslel jsem, že je to chroust.“

Kromě seznamování s různými zvířaty se děti formou hry v Pevnosti poznání dozvídají zajímavosti o vesmíru nebo o tajných šifrách.

„V pondělí začínáme geologií, v úterý máme biologii, středa je o matematice, ve čtvrtek fyzika a v pátek máme historii. Každý den se snažíme zaměřit jak tvůrčím způsobem, tak způsobem vědomostním,“ přibližuje táborové aktivity koordinátorka Alice Kubešová. Nabitý program přes prázdniny zaměstná více než dvě stovky dětí.

„Mám tady hodně kamarádů. Líbí se mi tady. Asi nejvíc se mi líbilo, jak jsme sahali na ty šváby,“ pochvaluje si táborník Honza.

Spustit audio