Vesnice, kterou zdobí kostel od Meretty i pověst o narození hanáckého krále

Obec Bochoř bývala známou díky vojenskému letišti. Patří mezi několik vsí na Přerovsku, které se mohou chlubit velkým novogotickým chrámem od předního rakouského a architekta a restaurátora Gustava Meretty, autora katedrály Božského Spasitele v Ostravě a přestavby olomoucké katedrály sv. Václava.

Bochořský kostel zasvěcený sv. Floriánovi byl postaven roku 1876 na místě staré kaple. Je přitom zajímavé, že do té doby obyvatelé z jedné strany návsi chodili do Přerovského kostela a z druhé strany do Vlkošského.

Sousedé se tak po staletí nescházeli v jednom chrámu. Po vlastním svatostánku tak toužili, že když přišlo z arcibiskupství svolení ke stavbě, zbořili kapličku, aby si to úředníci nerozmysleli anebo neodkládali. Vysvěcen byl 7. května 1876 osobně kardinálem Fürstenberkem za asistence 49 kněží a velkého množství věřících z okolí.

Jeho věž byla původně vysoká 48 metrů, po vichřici 13. 8. 1957 došlo k pádu střechy věže, která byla provizorně zakryta – podle tvaru se jí říkalo rádionka, až 1965 byla postavena nynější střecha – nižší o 8 metrů, prý z důvodu leteckého provozu, narušil se tak umělecký dojem stavby.

Kříž v poli

O zdejších lázních, kterým se říká moravské Piešťany, psal už v roce 1580 Tomáš Jordán z Klausenburku, byly také zaznamenány na Komenského mapě Moravy. Od roku 1717 patří obci.

Čtyři ze šesti kamenných křížů mají nová ramena, dá se tedy předpokládat, že byla dříve poničena. U jednoho z bochořských křížů se podle pověsti narodil v poli hanácký král Ječmínek.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio