Vesnicemi na Přerovsku si i přes zákaz krátí cestu kamiony z celé Evropy. Podle starostů je situace neúnosná

16. květen 2019

Obyvatelé obcí v okolí Přerova doplácí podle tamních starostů na dopravní uzavírky ve městě. Tvrdí, že mnozí řidiči nerespektují oficiální objížďky a volí kratší trasy vedoucí vesnicemi. Například Želátovicemi, Tučínem nebo Pavlovicemi u Přerova. Stěžují si především na těžká nákladní auta, která mají průjezd obcemi zakázaný.

„V Pavlovicích běžně potkáváme kamiony se značkami v podstatě z celé Evropy směřující na Tučín a Želatovice i přes to, že je tu zákaz tranzitní dopravy nad 12 tun,“ říká nezávislý starosta Pavlovic Vlastimil Bia.

Kamiony ničí majetek také v nedalekých Želatovicích. „Zaznamenali jsme opět zvýšené praskání nosných zdí rodinných domečků a porušení statiky,“ potvrzuje nezávislý starosta Želatovic Zdeněk Dorazil.

Starostové si myslí, že za jejich potížemi stojí vedení Přerova, které kvůli opravám několika ulic v březnu zakázalo vjezd kamionům do města. „Město Přerov je vůči nám sobecké. Svoji situaci řeší tím, že bezohledně posílá tuto dopravu tam, kde by neměla být, po silnici III. třídy,“ dodává Bia.

Přerovský radní Tomáš Navrátil z hnutí ANO zodpovědný za dopravu ve městě ale tvrdí, že chyba není na jejich straně. „Městská policie dohlíží v městě Přerově a Policie České republiky má na starosti ty okolní obce.

„Situaci monitorujeme a víme, že jsou komplikace. V těchto místech je posílen výkon hlídkové služby. Lidé tam častěji mohou hlídku zahlédnout,“ říká mluvčí Policie ČR František Kořínek.

Nezávislý starosta Tučína Jiří Řezníček ale zatím žádné policejní auto v obci ještě neviděl. „Tady se těch kontrol asi nedočkáme. Chceme, aby byli ti řidiči postiženi. Jsem přesvědčen, že to bez postihu nepůjde,“ uzavírá tučínský starosta.

autor: kra
Spustit audio