Vesnička na konci cesty ukrytá hlubokých lesích

Malá horská vesnička Ospělov je ze všech stran obklopena lesy. Leží u Ospělovského potůčku, v místě, kde končí hvozdecko-milkovská silnice.

Nachází se asi 9 km severně od Konice v klimaticky drsném kraji uprostřed Bouzovské vrchoviny, ve výšce 504 m.n.m. Patří k nejvíce odlehlým vesnicím Prostějovského okresu. Od roku 1964 je osadou obce Ludmírov. Celé území osady patří do Přírodního parku Kladecko.

Katastr Ospělova má oválný trojúhelníkový tvar a tvoří jej převážně pole a louky kolem obce a lesy Chrast a Žďár. Okolní lesy již patří do katastru sousedních obcí. Přístup po silnici je z východu od Milkova, severně západně a z jihu se zvedají vysoké zalesněné kopce Dolce 596 m, Šlajha 561 m a Čihadlo 576 m.n.m. První písemná zpráva o Ospělově pochází z roku 1382, kdy patřil k Bouzovskému panství.

V obci najdeme kapli Nanebevzetí Panny Marie, jejíž zasvěcení bylo určeno na veřejné schůzi. Před kaplí stojí kříž z bílého mramoru, vedle pomník obětem první světové války.

Ke zdejším lesům se vztahuje pověst o Dupavé cestě. Podle ní chalupník Kupka, jel v říjnu do Loštic pro zásoby na zimu mezi obrázky sv. Barbory a sv. Anny se děly podivné úkazy - zašlehl plamen a ozářil celé okolí. Více o pověsti i o zdejších památkách a jejich příbězích se dozvíte v cyklu Němí svědci historie v pondělí 2. června.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio