Vesnické obchody v kraji pomalu zanikají. Provozovatelům se většinou nevyplácejí

30. květen 2018

Starostové obcí v Olomouckém kraji bojují za udržení malých prodejen potravin. Důležité jsou podle nich hlavně pro seniory nebo matky na mateřských dovolených. Někteří navíc říkají, že jsou podobně jako třeba hospody i místem setkávání. Řada prodejen ale postupně končí. Jejich provozovatelům se totiž nedaří v místech s nízkým počtem obyvatel vydělat dostatek peněz.

„Byla by škoda, kdyby tu nebyl, to bychom byli všichni nahraní,“ myslí si pan Jiří, který bydlí asi sto metrů od prodejny potravin ve Skalce na Prostějovsku. Je mu přes 70 let a jak sám říká, v obchodě nakupuje všechno. „Museli bychom jet do Prostějova nebo okolních dědin,“ dodává.

Obec Skalka před nedávnem vypsala nabídku na pronájem prodejny. Aby měla vůbec šanci nového provozovatele sehnat, nájem stanovila na rovných tisíc korun. Energie bude podle nezávislého starosty Antonína Frgala hradit sama. „Ten obchod není jen market, kam si přijdete něco nakoupit, má také sociální charakter, je to místo setkávání. Ať už je to obchod, autobusová zastávka, kostel, hřbitov,“ komentuje Frgal. Obchod nakonec bude od června provozovat nájemce místní hospody.

Problémy mají ale i jinde. Například v Potštátě na Přerovsku uzavřel provozovnu masny Josef Otrusina. Takto své podnikání komentoval na konci loňského roku: „Při těch tržbách, které tady v obci máme, drželi jsme to jen kvůli těm starým lidem, kteří teď musí jezdit jinam.“

Marně zatím čekají na znovuotevření prodejny v Lešanech na Prostějovsku. „Od podzimu loňského roku, zhruba od října. Vzhledem k velikosti naší obce, asi 400 obyvatel, je to dost nelukrativní obchod,“ uvedl nezávislý starosta Lešan Stanislav Faltýnek. Lidé podle něj mají sice možnost si některé základní potraviny nakoupit na nedalekých jatkách, přesto obec stále stojí o vlastní prodejnu.

autor: tas
Spustit audio