Veterinární inspektoři na Libavé nacvičovali zásah proti nebezpečným nákazám

8. červen 2023 08:57

Veterinární inspektoři nacvičovali ve středu na statku v Heroltovicích u Města Libavá na Olomoucku zásah proti nebezpečným nákazám. Účastníci cvičení se zeměřili na vyhledávání těl uhynulých divočáků v nepřehledném terénu pomocí termokamery, použití entomologické sady k přesnému určení úhynu nalezeného zvířete či prezentaci různých metod odběru slin nebo krve od živých i uhynulých zvířat.

Cílem pravidelného cvičení je simulovat skutečný případ výskytu nebezpečné nákazy v chovech či v populaci volně žijících zvířat a procvičit efektivní součinnost všech zainteresovaných složek,“ řekl novinářům ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Civilní i armádní veterináři v Heroltovicích nacvičovali spolupráci pro případy, že se v chovech hospodářských zvířat nebo mezi volně žijícími zvířaty vyskytne nebezpečná nákaza jako je africký mor prasat nebo ptačí chřipka. Poznatky získané při cvičení nám také pomáhají zdokonalovat pohotovostní plány a zlepšovat vzájemnou komunikaci,“ uvedl Semerád. SVS má dvě pohotovostní střediska pro mimořádné situace, jedno funguje v Brně a druhé v Hradci Králové. Tato střediska ve spolupráci s integrovaným záchranným systémem provádějí nařízená opatření a zasahují v ohniscích nákaz.

Poznatky získané při cvičení nám také pomáhají zdokonalovat pohotovostní plány a zlepšovat vzájemnou komunikaci.
Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy

Veterinární inspektoři nacvičovali zejména diagnostiku a odběr vzorků. Součástí cvičení byl vstup veterinářů do zasaženého hospodářství, odebrání vzorků a jejich následná příprava pro transport do laboratoře. Pracovníci SVS na statku představili kontejner, který slouží k usmrcení většího počtu prasat z nakaženého chovu pomocí dusivého plynu. Tato metoda je rychlejší a bezpečnější, protože odpadne usmrcování prasat za použití elektrických kleští. Veterináři zároveň testovali využití termokamery při vyšetření tělesné teploty prasat a dohledávání uhynulých kusů v nepřehledném terénu.

Inspektoři SVS při zkoumání vzorků z těl uhynulých zvířat spolupracují s kriminalistickým ústavem, jehož odborníci pomocí analýzy hmyzu odebraného z rozkládajícího se těla zvířete mohou přesně určit dobu jeho úhynu. Tento údaj pak pomůže veterinárním inspektorům zjistit okolnosti úhynu zvířat. Pracovníci Veterinární služby Armády ČR v Heroltovicích předvedli vybavení k odchytu zvířat, veterinární péči o zvířata i polní laboratorní diagnostiku. K vidění byla také ukázka dekontaminace zvířat, osob a techniky při zasažení chemickými, biologickými či radioaktivními látkami.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio