Větrná a kůrovcová kalamita poničily svítící zvěřinec, každoroční adventní výzdobu v Domašově

5. listopad 2018

Kůrovec a větrná kalamita se negativně podepsaly na adventní chloubě Domašova u Šternberka. Na příjezdu do vesnice mívají každoročně les nasvícený tisíci světýlek uspořádaných do různých motivů. Rozvěsil je tam jeden z obyvatelů obce Ladislav Navrátil. Řetězy s žárovičkami nechává na stromech celoročně. Velkou část mu jich letos potrhaly padající stromy.

„Každý listopad natáhnu do lesa elektriku. Musí se to nachystat, než přijde první sníh, protože případné opravy jsou pak nebezpečné. Po sněhu a ledu se v tom lese nedá chodit. Ono se v něm nedá chodit po těch polomech ani teď, protože to je samý vývrat,“ říká Ladislav Navrátil. Bydlí hned v prvním domě při vjezdu do Domašova u Šternberka, u nevelkého lesíka, který se každý advent proměňuje v takový malý svítící zvěřinec. Prvním obrázkem ze svítícího kabelu připevněného na kovové síti byl před deseti lety jezevčík.

Lesík ve svahu letos těžce poznamenalo kácení stromů napadených kůrovcem i jarní větrná smršť. Vzaly s sebou i část výzdoby. „Tady byl takový hájek asi osmi smrků a ty padly za vlast, takže jsem musel demontovat některé obrázky, spojit dráty a podobně. Jak přišla ta třídenní vichřice, tak tady popadalo několik dalších stromů,“ popisuje Navrátil.

Chlouba obce teď vyžaduje opravu

Jen během letošního roku tady zmizelo asi dvacet stromů. Při prodírání se ostružiním a nižšími stromky přicházíme ke kořenům vyvrácené borovice, kolem kterých jsou omotané zbytky světelného lana. „To nemá smysl ani jeřábem, nebo já nevím, jak bych to vůbec vykopal,“ komentuje autor výzdoby.

Stržené světelné řetězy po vichřici

O kolik těch obrázků jste takto přišel? „Se štěstím jenom o čtyři, ale je zpřetrhané vedení. Je potřeba najít, kde končí a začíná, a zase to všechno pospojovat, aby to vůbec svítilo.“ Rodinka tučňáků, káčátko, plameňák, stromeček, hříbky. To jsou jen některé obrázky, které teď musí Ladislav Navrátil zkontrolovat, aby je o letošním adventu mohl znovu rozsvítit.

Podle nezávislé starostky Michaely Procházkové je rozsvícený les každoroční chloubou vesnice: „Jezdí se sem na to dívat i lidé ze Šternberka nebo i z většího okolí, když ví, že je to tady rozsvícené. Ale je pravda, že je pár občanů, kterým se to nelíbí.“

Les by se měl letos poprvé rozzářit světýlky 30. listopadu, na kdy obec plánuje také slavnostní rozsvěcování vánočního stromu.

autor: mot
Spustit audio