Větší prostor pro koupání v Anínském jezeru u Tovačova. Těžaři pronajali městu další část vodní plochy

22. únor 2022

Vedení Tovačova uzavřelo dohodu s firmou Českomoravský štěrk, která městu pronajme za symbolickou částku dalších 15 hektarů vodní plochy Anínského jezera. 

Díky dohodě ho lidé budou moct ve větší míře využívat k rekreaci, zatím veřejnost měla vymezenou plochu o rozhloze osmi hektarů. Dělníci už pracují na úpravách prostoru u jezera, aby mohlo v létě sloužit příznivcům koupání. 

K Anínskému jezeru teď denně jezdí desítky kamenem plně naložených nákladních aut. Zpevňují tu břehy a budují pozvolné vstupy do vody. „Stávající plocha byla necelých osm hektarů, teď se nám to rozšiřuje o dalších patnáct hektarů,“ ukazuje lidovecký starosta Marek Svoboda.

Přírodní koupaliště v Tovačově se zvětší

Zvětšená plocha bude k dispozici jen na koupání. „Pravidla jsou jasně daná, nic jiného než přírodní koupání tady není možné. Nějaké malé lehátko ano, ale třeba loďky? To vůbec ne,“ dodává Svoboda.

Za pronájem jezera město štěrkovnám zaplatí symbolickou jednu korunu. „Je to smlouva, kterou nelze nepřijmout. Jedna koruna nepředstavuje pro město nějakou zátěž,“ uvádí tovačovský starosta.

„Pravidla jsou jasně daná, nic jiného než přírodní koupání tady není možné. Nějaké malé lehátko, ale třeba loďky? To vůbec ne.“

Starosta Tovačova Marek Svoboda

Nabídka na pronájem jezera nesouvisí s říjnovým referendem o rozšíření těžby štěrku u Tovačova. Proti rozšíření tehdy hlasovalo 76 procent voličů. „Nechceme to přímo spojovat, ale je to něco, co už bylo ve hře předtím a něco, co bychom rádi poskytli místním obyvatelům. Smyslem této investice je vybudovat pro obyvatele pohodlný vstup do jezera a díky tomu proměnit tuto lokalitu na příjemné prostředí,“ říká mluvčí společnosti Českomoravský štěrk Marek Tláskal.

Pro koupající u Anínského jezera vznikne nové zázemí, sociální zařízení a ve hře je i parkoviště. „Jsme rádi, že veškeré věci okolo zajišťují přímo štěrkovny, nezatěžuje to údržbu města a nemusíme počítat ani s nějakými finančními prostředky,“ říká místostarosta Jaroslav Vrána volený za STAN.

Soustavu Tovačovských jezer v současnosti tvoří čtyři vodní plochy. Koupání na vlastní nebezpečí je povolené jen v Anínském. Na všech ostatních platí přísný zákaz koupání.

autor: kra
Spustit audio