Většina Poláků má dojem, že zvítězili. PiS ale bude nebezpečný i v opozici, varuje polský spisovatel

17. říjen 2023

Polská vládní strana sice obhájila vítězství v parlamentních volbách, vše ale nasvědčuje tomu, že vládní koalici vytvoří opoziční Občanská platforma. „Opozici se podařilo přesvědčit občany, že jde o nejdůležitější volby od roku 1989. Šlo o to, zda se Polsko vydá cestou Orbánova Maďarska nebo Slovenska, protože směr, kterým Jarosław Kaczyński vedl Polsko, byl v úplném protikladu s hodnotami parlamentní demokracie,“ uvádí polský spisovatel a bohemista Aleksander Kaczorowski.

Právo a spravedlnost (PiS) se prý přitom na počátku své vlády v roce 2015 mohla jevit jako normální demokratická strana, řada jejích představitelů měla disidentskou minulost.

Čtěte také

„Bohužel po převzetí vlády jako jednu z prvních věcí udělali čistku ve veřejnoprávních médiích, ze kterých udělali nástroj propagandy. Je neuvěřitelné, čeho za osm let dosáhli a že je to v normální demokratické zemi možné – zprivatizovali si veškeré veřejné instituce v Polsku, včetně velkých finančních společností,“ vysvětluje.

Polská společnost je i kvůli tomu hluboce rozdělená a poslední volby na tom nic nezmění. Vládní strana se prý chovala, jako by stát patřil jen jí, a kdokoliv proti ní vystupoval, byl považován doslova za zrádce.

„Myslím, že se teď změní společenské klima. Většina Poláků má dojem, že zvítězili a Polsko se stane sympatičtější a otevřenější zemí. Ale nejsem v tom velký optimista, myslím, že zůstaneme rozdělenou zemí,“ míní Kaczorowski.

Široká koalice

PiS stále má podporu více než třetiny voličů, což je obrovská síla, ale mobilizovala proti sobě široké spektrum společnosti. Spojili se proti ní přesvědčení liberálové, voliči levice i polští katolíci, kteří nesouhlasí s politizací církve.

„To je případ koalice Třetí cesta. Tvoří ji Polská lidová strana, která reprezentuje zájmy zemědělců a tradičních lidí venkova, a hnutí Szymona Hołownii, což je televizní celebrita, bývalý novinář a člověk, který se dvakrát snažil stát mnichem. Je to velice otevřený, moderní katolík, který je kritický vůči polské církvi,“ popisuje.

Čtěte také

Levicový blok tvoří bývalí členové komunistické strany, ale i mladí lidé, kteří se snaží vybudovat moderní antikomunistickou levici. A spolu s nimi pak mohou v nové vládě zasednout neoliberální ekonomové.

„Oni se hádají neustále, jen se trošku uklidnili před volbami, protože třeba pro levici je to za 18 let první šance mít vliv na politiku. Jsou dohodnutí, že společně musí vytvořit vládu a uzavřít různé kompromisy. A uvědomují si, že PiS bude i v opozici nebezpečný, protože stále bude mít prezidenta a veškeré instituce, které si podmanil,“ upozorňuje bohemista.

Důkazem úspěchu nové vlády podle něj bude to, pokud Evropská unie opět začne Polsku posílat peníze z evropských fondů. „To ukáže, zda vláda skutečně umí změnit realitu a napravit právní stát. Ale bude to těžké, protože PiS bude toto úsilí sabotovat,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související