Věž Baba na zřícenině hradu Trosky v Českém ráji bude mít nový vyhlídkový ochoz

20. duben 2024 10:46

Návštěvníci zříceniny hradu Trosky v Českém ráji už brzy budou moct vystoupat na nový vyhlídkový ochoz na věži Baba. Ten byl dvě sezóny zavřený, protože původní dřevěný ochoz už nebyl v dobrém technickém stavu. Národní památkový ústav tam teď nechává postavit železnou konstrukci, která bude pro návštěvníky bezpečnější. 

„Vítejte na Troskách, teď právě stojíme na druhém nádvoří a pozorujeme tady partu mužů, kteří stěhují vybavení staveniště na věž Baba, kde se od tohoto týdne bude stavět nový vyhlídkový ochoz,“ přivítala naši reportérku kastelánka Pavlína Suchomelová.

Vyhlídkový okruh na věži Baba na Troskách byl kvůli špatnému technickému stavu ochozu dva roky uzavřený, do léta má mít věž ochoz nový

Původní dřevěný ochoz museli správci hradu před dvěma lety kvůli špatnému technickému stavu zavřít. „Teď jsme nějaký čas strávili bez toho vyhlídkového ochozu, mezitím jsme navrhovali nový ocelový, který bude mít delší životnost,“ doplnila kastelánka. Budoucí ocelová konstrukce má unést až 134 lidí.

Zřícenina hradu Trosky v Českém ráji má do konce dubna otevřeno jen o víkendech. V květnu můžou návštěvníci přijít od úterý do neděle, a v červnu, kdy už bude přístupná i Baba, začne hlavní letní sezóna.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související