Věž Jakobínka hradu Rožmberk prochází rekonstrukcí za pomoci středověkých postupů a technologií

8. srpen 2018
Česko – země neznámá

Hrad Rožmberk na jihu Čech patří mezi nejpozoruhodnější stavby svého druhu u nás. Pochází z poloviny 13. století a jde původně o hrady dva - tak zvaný Horní a Dolní. Horní část se v průběhu věků proměnila v letní šlechtické sídlo a v původní středověké podobě z ní přečkala do dnešních dnů pouze věž Jakobínka.

Rovněž Dolní hrad prošel několika přestavbami, z nichž nejvýznamněji ovlivnila podobu hradu renesance a anglická novogotika. V 19. století byla tato část posledními majiteli hradu, rodem Buquoyů, přeměněna v romantické muzeum, které je dodnes přístupné veřejnosti.

Věž Jakobínka se nyní stala svědkem zajímavého experimentu. Notně zchátralá středověká památka se po pěti letech plánování dočkala rekonstrukce. Ovšem za použití výhradně středověkých pracovních postupů a technologií. Okolo věže tak vyrostlo speciální lešení z ručně opracovaného dřeva vytěženého v místním lese. Přepravu stavebního materiálu zajišťuje ručně poháněný jeřáb, zkonstruovaný podle nákresu Leonarda da Vinciho.

V rozsáhlém hradním areálu mohou návštěvníci absolvovat šest vycházkových okruhů. Některé jsou přístupné nárazově, jiné v sezóně. Okruh nazvaný Soukromé pokoje je otevřený celoročně. Detailní informace pro návštěvníky najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu  https://www.hrad-rozmberk.cz/cs

autor: Filip Černý
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři