Věž olomoucké radnice je po několika letech zase kompletní. Dělníci po hodinách práce vyzdvihli opravenou a nově oplechovanou nejvyšší špičku věže na své místo

15. červenec 2020

Věž olomoucké radnice měří opět sedmdesát pět metrů. Včera odpoledne se podařilo dělníkům po několika hodinách přesného vyměřování nasadit špičku s pozlacenou bání po čtyřech letech oprav na své původní místo. Přesné vyměřování pomocné konstrukce i manévrování s obřím jeřábem přímo na Horním náměstí v Olomouci sledovaly desítky lidí.

Usazování rekonstruované špičky olomoucké radniční věže

„Je to pro mě historická událost,“ mhouří oči do sluníčka a s bradou vzhůru napjatě sleduje dělníky Olomoučan Jiří Zdráhala. Řemeslníci už několik let přímo na Horním náměstí před zraky lidí opravovali radniční věž. Průběžně je sledoval i pan Jiří. „Když jsem se sem dostal a díval jsem se, jak to probíhá,“ těší se, až po několika letech uvidí renesanční budovu radnice opravenou a bez lešení.

Usazování rekonstruované špičky olomoucké radniční věže

V pozlacené báni nechali radní příštím generacím i dva tubusy. „Jsou tam umístěny reálie dnešních dnů. Stejně jako jsme měli my možnost se podívat na dokumenty, které se nalezly v báni. Viděli jsme, jaký program měla kina tuším v roce 1962,“ popisuje náměstek primátora za ODS Martin Major. Našim potomkům udělají radost třeba speciální ponožky z tvarůžkového festivalu, fotky z důležitých událostí ve městě, ukázky mincí ale také roušky.

Zatímco jeřáb pomaličku vytahuje dlouhou špičku věže na své původní místo, za rohem dělá svou práci restaurátor Radomír Surma. Nad dvěma vchody do radnice dává původní barvy erbům z gotického i renesančního období této budovy. I mezi barvami našel jednu vzácnost. „Našel jsem tam na vápenném podkladu čistý azurit, což je velice vzácný pigment. Shodou okolností je to pigment, kterým jsem maloval právě i sluneční hodiny. Tenhle nám určil, že v té době věnovali erbům velkou péči tím, že jim dali tento drahý pigment. Mě samotného překvapilo, že byl takový pigment použit v exteriéru. Je to z doby Ludvíka Jagelonského. Je zajímavé, že tomu věnovali takovou péči. Nejen sochařskou, ale i tu malířskou,“ uzavírá restaurátor.

Vyzdvižení té nejvyšší části radniční věže je součástí rozsáhlé generální opravy renesanční budovy za 80 milionů korun včetně vrácení unikátních slunečních hodin na fasádu. Opravenou radnici by si obyvatelé a návštěvníci města opět bez lešení měli prohlédnout letos v září.

autor: bam
Spustit audio