Víc se dozvíte, když působíte nevzdělaně, prozrazuje autorka dokumentu Blix Not Bombs

15. listopad 2023

Nový dokument česko-švédské dokumentaristky Grety Stocklassa s názvem Blix not bombs představuje diplomata v důchodu Hanse Blixe, který měl před 17 lety prověřit, jestli režim Saddáma Husajna v Iráku vlastní jaderné zbraně hromadného ničení. Jeho expertní tým žádné důkazy nenašel, nicméně i přesto následovala americká invaze do Iráku. „Nechtěli jsme ho nachytat, ale nechat diváky nahlédnout pod povrch,“ objasňuje důvody vzniku dokumentu jeho autorka.

„Svět diplomacie mě vždycky hodně fascinoval. To, jak diplomaté zvládají řešení konfliktů nenásilně, ale často obnáší vyjednávání s diktátory a grázly. Zajímá mě i ten morální aspekt, jestli je eticky zpochybnitelné být neutrální a komunikovat se všemi. Jestli pak nejdeme zlu na ruku,“ vysvětluje Greta Stocklassa popudy pro vznik dokumentu o Hansi Blixovi. „Zaujalo mě, že i když je mu letos 95 let, žádný film o něm dosud nevznikl, přestože má pestrou historii, co se týče diplomacie,” dodává česko-švédská dokumentaristka.

Čtěte také

Jako od každého diplomata, dostat z Hanse Blixe přímou odpověď bylo podle dokumentaristky hodně těžké. „Rozhodně to beru jako dobrý trénink ve vedení rozhovorů,“ říká s úsměvem. V jedné chvíli se Greta Stocklassa v dokumentu ptá Hanse Blixe stále dokola na to samé, i když už jí odpověděl. „S tím konceptem jsme pracovali vědomě. On byl pak nucen najít jiné odpovědi. Bylo důležité si připomínat, že mu nemusím dávat najevo, že tohle vím a znám. Naopak – čím víc se budu ptát a čím nevzdělaněji budu působit, tím víc mi toho řekne a víc se toho dozvím,“ prozrazuje filmařka.

Jak se proměnil vztah Grety Stocklassa s bývalým diplomatem během tříleté práce na dokumentu? Co nejradikálnějšího od Hanse Blixe při rozhovorech slyšela? A proč se jeho kniha, na které pracoval 15 let, jmenuje Farewell to Wars? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.