Victor L. Whitechurch: Obraz sira Gilberta Murella. Detektiv Hazell řeší vlakovou loupež

26. prosinec 2020

Thorpe Hazell, detektiv, který se zrodil v roce 1912, je naivně přepjatý, není nijak zvlášť inteligentní a je poněkud neohrabaný. Ale má jednu mimořádnou vlastnost – miluje vlaky a o železnici ví úplně všechno. 

Železniční technika, dobrodružství jízdních řádů, přesné časování v intervalech neměnné rutiny poskytovaly ostatně řadě autorů velmi atraktivní prostředí. Victor L. Whitechurch si zajistil místo v dějinách detektivky právě tím, že mezi prvními pochopil možnosti specializace vůbec a zejména kouzlo vlaků a nádraží.

Povídka Obraz sira Gilberta Murella vyšla poprvé ve sbírce „Napínavé příběhy železniční“, v češtině pak v odeonské antologii 21 detektivů v roce 1967.

Účinkuje: Vít Roleček
Připravila: Eva Lenartová
Překlad: Eva Outratová
Zvukový mistr: Aleš Huber
Režie: Tomáš Jirman
Premiéra: 26. 12. 2020

V režii Tomáše Jirmana účinkuje Vít Roleček. Technicky na pořadu spolupracoval mistr zvuku Aleš Huber. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.