Viktor Dyk: Krysař. Za zklamání i zlomené srdce se pomstí všem

Novela českého básníka, prozaika, dramatika a publicisty Viktora Dyka (1877–1931) napsaná v roce 1911 (první knižní vydání vyšlo v roce 1915) zpracovává starý saský motiv ze 13. stol. vyprávějící o krysaři, který očistil město Hammeln od krys, a když nedostal žádanou odměnu, odvedl za trest obyvatelům jejich děti. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Dvořák
Připravila: Markéta Jahodová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2009

Této dávné báje použil Dyk jako volného rámce pro své vyprávění o romantickém hrdinovi s tuláckým srdcem, který svou píšťalkou očistí město, avšak rozčarován malodušností konšelů a zrazen v lásce zneužije píšťaly a sám pak umírá. Odvádí do propasti na hoře Koppel nejen děti, nýbrž celé město, a to nikoli pro nezaplacení slíbené odměny, nýbrž pro zklamání v lásce. Tím se závěr novely úplně odlišuje od daného dějového schématu.

Text působí svou baladickou uhrančivostí a je silným uměleckým gestem, které naznačuje možnosti, jak se vypořádat s nezdařeným společenstvím. Krysař je ztělesněním životního postoje, jenž se nedokáže ztotožnit s malostí lidí ve městě Hammeln, umí je však pouze zatratit, nikoliv napravit.

Radiotéka

autor: mj
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.