Viktor Dyk: Redaktor Chřástal aneb příhoda kandidáta Voldřicha

Humoristická povídka Redaktor Chřástal aneb příhoda kandidáta Voldřicha vypráví o volební kampani, do které zasahují novináři svými články. Střídá se v nich neobjektivní novinářská propagace a chvála na straně jedné, s urážkami a pomluvami na straně druhé, podle toho, která strana a který kandidát lépe zaplatí. Nadčasová humoristická hříčka je i po více než stovce let stále obdivuhodně aktuální. 

Viktor Dyk, básník, prozaik, dramatik a publicista patřil ke generaci anarchistických buřičů. Narodil se v Pšovce u Mělníka. Navštěvoval gymnázium v Žitné ulici v Praze, kde byl jedním z jeho učitelů Alois Jirásek. Poté studoval Právnickou fakultu Karlovy Univerzity, ale v roce své justiční zkoušky došel k rozhodnutí, že právu se věnovat nechce, a školu nedokončil.

Účinkuje: Martin Sláma
Připravil: Ivan Němec
Napsal: Viktor Dyk
Zvuková spolupráce: Lukáš Dolejší
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: 2016

Od roku 1907 až do své smrti se podílel na redigování časopisu Lumír. V letech 1910–1914 redigoval také časopis Samostatnost. Za první světové války se podílel na protirakouském odboji a kvůli své literární činnosti byl také vězněn. Od roku 1918 byl redaktorem Národních listů.

Viktor Dyk se také aktivně věnoval politice. Byl členem Státoprávně pokrokové strany a neúspěšně za tuto stranu kandidoval ve vinohradském volebním okrese do Říšské rady. Roku 1918 se podílel na založení Československé národní demokracie, za niž potom působil jako poslanec Národního shromáždění a od roku 1925 jako senátor. Patřil mezi nejvýraznější prvorepublikové odpůrce tzv. hradní politiky, a především jejích tvůrců T. G. Masaryka a Edvarda Beneše.

Zemřel na srdeční mrtvici při koupání se v Jaderském moři v blízkosti jugoslávského ostrova Lopud. V této souvislosti je často připomínána jeho báseň Soumrak moře ze sbírky Devátá vlna. Pohřben je na pražských Olšanských hřbitovech.

autor: Ivan Němec
Spustit audio