Visutá lávka pro cyklisty mezi Ústím a Černotínem bude dominantou v krajině

12. říjen 2021

Speciální lávku za více než 80 milionů korun právě staví dělníci přes řeku Bečvu nedaleko Ústí u Hranic. Je součástí nového úseku cyklostezky Bečva. Původně měli cyklisté po dokončené lávce jezdit letos v závěru roku, už teď je ale jasné, že stanovený termín firma nesplní.

„Stavíme v bezprostředním sousedství Bečvy. Podloží je zvodnělé, muselo se zesilovat a prodlužovat ukotvení,“ ukazuje důvod zpoždění celé stavby její vedoucí Arnold Rozehnal. Přičítá ho nestabilním břehům Bečvy, které tvoří nánosy štěrkopísku.

Po obou březích Bečvy teď jezdí těžká technika, upravuje břehy a dělníci armují výztuž pro betonové pylony. „Pylony jsou vysoké zhruba 20 metrů. Je to visutá lávka, aby nebyla překážkou v korytě řeky. Na ocelových lanech jsou zavěšeny betonové segmenty. Na této stavbě se pohybujeme v toleranci do půl až jednoho centimetru,“ dodává stavbyvedoucí

Tříkilometrový úsek cyklostezky vedoucí z Černotína k lávce začnou dělníci na pravém břehu asfaltovat na jaře příštího roku. Celou stavbu mají dokončit v září příštího roku. „Je to stavba dvou obcí - Ústí a Černotína. Určitě to bude výrazná dominanta v krajině,“ říká mi starosta Ústí Libor Vykopal volený za Starosty a nezávislé.

Cyklostezka Bečva patří k našim nejvýznamnějším cyklotrasám. Propojuje Valašsko s Hanou a po dokončení úseku u Ústí bude dlouhá 166 kilometrů.

autor: kra
Spustit audio