Víte, jak správně filetovat kapra? Poradíme vám s budoucími kuchaři a jejich učitelem
Na podzim zameškali desítky hodin praktické výuky. Budoucí kuchaři ze Střední školy gastronomie, farmářství a služeb v Jeseníku proto mají co dohánět.
„Kuchař potřebuje zástěru, nůž a všem doporučuju utěrku,“ říká učitel odborného výcviku Daniel Spáčil. Filetování kapra mu trvá 3 minuty. „Zařízneme za žábry, pořádně si kapra chytnete do utěrky, aby nejezdil. Budete pomáhat doma,“ pokračuje učitel.
„My doma kapra neděláme, my máme řízky, my máme lososa,“ říkají studenti, kteří kvůli protikovidovým opatřením přišli o několik týdnů praxe. Už teď měli umět mnohem víc. I proto se ještě teď stává, že se někteří teenageři poraní. „V pondělí byli dva v nemocnici na šití, probírali krájení, které měli mít už v září. To se stane, není to kancelářská práce, ti lidé se to musí naučit,“ dodává učitel.
Filetovat ryby měl umět každý kuchař. Obliba ryb podle Daniela Spáčila mezi lidmi stále roste a to nejen o Vánocích.
V závěru reportáže přidal učitel budoucích kuchařů zajímavý tip k přípravě vánočního kapra, poslechněte si ho.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Schopnost Ruska někoho napadnout je výrazně omezena, reaguje na Putinův projev analytik
-
Nesdílím Koudelkovo paranoidní vidění světa, obhajuje Paroubek rozhovor pro proruský web
-
V pražské nemocnici zaměnili pacientky. Lékaři provedli potrat ženě, která přišla jenom na kontrolu
-
Hokejisté Třince porazili v rozhodujícím duelu České Budějovice 2:0 a zahrají si semifinále extraligy