Vítězkou regionálního kola soutěže Zlatý Ámos je učitelka angličtiny z Prostějova Karolína Mlčochová

14. únor 2018

Titul Zlatý Ámos Olomouckého kraje letos putuje do Prostějova. Odborná porota v regionálním kole soutěže o nejoblíbenějšího učitele vybrala Karolínu Mlčochovou, která učí angličtinu na střední škole veřejnoprávní. Za korunku vděčí především svým studentům.

Odborná porota pozorně sleduje vystoupení studentů z Prostějova. Jejich úkolem je představit svou učitelku zajímavým způsobem, rozhodli se proto zarecitovat na její počest báseň. Následuje několikaminutový rozhovor. Porotu u všech sedmi týmů zajímá třeba to, jak učitelé reagují v určitých situacích, nebo co na nich žáci nejvíce oceňují.

„Přišla s tím naše třída 2. B, nějakou náhodou jsme narazili na tuto soutěž a přišlo nám to jako dobrá příležitost ukázat paní učitelku světu je jedinečná v tom, co dělá. Miluje angličtinu a miluje učení toho jazyka,“ říká studentka Kateřina. Pro svou učitelku se spolužáky nasbírala 100 podpisů, díky kterým ji mohli do soutěže přihlásit.

Právě nadšení žáků a jejich podpora nejvíce rozhodují o tom, který učitel Zlatého Ámose nakonec získá. „Ona je ta anketa vůbec o žácích. Navrhují, v regionálním kole obhajují, na semifinále je musí vybavit třemi věcmi, které dokumentují jejich vztah, a ve finále jsou potom společně učitelka a děti,“ popisuje ředitel soutěže Slávek Hrzal.

Rozhodování měla porota olomouckého kola opravdu těžké. Nejvíce ji ale oslovilo právě vystoupení studentů z Prostějova. „Úplně mi to vyrazilo dech a jsem strašně dojatá,“ usmívá se novopečená regionální vítězka Zlatého Ámose Karolína Mlčochová. „Moc mě to baví a naplňuje. Ta práce s těmi žáky i s touto věkovou kategorií je pro mě osobně mimořádná dávka energie každý den,“ říká o své práci.

Celostátní finále Zlatého Ámose se odehraje v Praze 23. března.

Spustit audio