Vítr, kouř i slunce. Žandárský guláš Jaroslavy Bernatíkové v sobě má všechno

Pochoutkový rok se poprvé vydal vařit přímo na nádraží a venku. Jaroslava Bernatíková z Havířova rozdělala před svým nádražním domkem oheň a v kotlíku uvařila žandárský guláš tak, jak to dělával její tatínek na četnické stanici. Do receptu patří čtyři druhy masa, šunková klobása a další dobroty.

Žandárský guláš

1,2 kg hovězího masa (kližka a zadní)
1,2 kg vepřového masa (plecko a vykoštěná kotleta)
3 lžíce oleje na naložení masa
1 lžíce gulášového koření
6 středně velkých cibulí
100 g sádla
100 g anglické slaniny
5 stroužků česneku
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce plnotučné hořčice
6 brambor
2 šunkové klobásy
1 panák koňaku (např. Myslivec)
2 lžíce sladké papriky
2 lžíce pálivé papriky
1 lžíce soli
1 špetka drceného kmínu
3 zrnka jalovce
5 nových koření
1 špetka pepře
1 hrst majoránky
nastrouhaný tvrdý chleba na zahuštění guláše

Postup:

Hovězí maso nakrájíme na menší kostičky, vepřové na větší kostičky (různé velikosti kvůli délce vaření masa). Maso dáme do hrnce, ochutíme gulášovým kořením, sladkou i pálivou paprikou a prolisovaným česnekem. Lehce zalijeme olejem, promícháme a necháme odpočinout 24 hodin. Stačí i kratší doba, ale čím déle bude maso odleželé, tím bude křehčí a zkrátí se tím doba vaření guláše.

Do kotlíku vložíme sádlo, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, necháme lehce opéct a přidáme cibuli a restujeme do světle hněda.

Přidáme sladkou a pálivou papriku, necháme zpěnit a přidáme maso, hořčici a rajčatový protlak. Restujeme 5 – 7 minut a poté přilijeme 1 litr vody, aby bylo maso ponořené. Vhodíme nové koření, jalovec, kmín a mletý pepř. Během vaření občas mícháme, aby se maso nepřichytilo. Celková doba vaření je asi 2 hodiny.

Zhruba půl hodiny před koncem přidáme na kostičky nakrájené syrové brambory, papriky a na půlkolečka nakrájené klobásy. Podle chuti dosolíme, přidáme majoránku a panáka koňaku, může být kousek chilli papričky. Guláš zahustíme patkou nastrouhaného chleba.

Guláš získá díky chlebu zvláštní chuť a vařením v kotlíku v přírodě do sebe vtáhne kouř, vítr a slunce. Můžeme ho podávat přímo ve vydlabaném chlebu, dozdobíme petrželkou.

Jaroslava Bernatíková

Do soutěže Pochoutkový rok přihlásila recept na žandárský neboli četnický guláš svého tatínka. Vařil ho s kolegy a rodinou na dvoře četnické stanice v Oščadnici u Čadcy. Každý přinesl nějaké maso, přísady a společně strávili čas nejen u jídla, ale i dlouhé přípravy. Guláš jsme opravdu připravovali na ohni venku u jednoho bývalého nádražního domku na kraji vlakového nádraží v Havířově. Bylo krásné počasí, nálada i dobré jídlo. Občas nás vyrušil projíždějící vlak, ale pohodu nic nenarušilo.