Vláda nepovažuje Olomoucký kraj za ohrožený. Hejtmanství se brání.

19. říjen 2004

OLOMOUC - Rada hospodářské a sociální dohody Olomouckého kraje, se zlobí na kabinet Stanislava Grosse, který nemíní podporovat Olomoucký kraj, přestože je z hlediska hospodářských obtíží třetím nejpostiženějším regionem v republice. Mezi ohroženými oblastmi se naopak objevil Jihomoravský kraj, který je na tom ve všech ekonomických ukazatelích lépe než Olomoucký kraj.

O srovnání situace v obou krajích proto tripartita požádala Český statistický úřad. "Od roku 1998 máme nejvyšší nezaměstnanost, od roku 1999 jsme poslední s podílem vytvořeného hrubého domácího produktu (HDP) na jednoho obyvatele, od roku 2001 jsme poslední, co se týká průměrné hrubé měsíční mzdy na fyzickou osobu v kraji. Pokud by se v programovém prohlášení měly objevit postižené regiony, tak by tam rozhodně měly být Mostecký kraj, Ústecký kraj a Olomoucký kraj. Jižní Morava se tam pravděpodobně objevila nějakým nedopatřením," uvedla konkrétní výsledky zpracovatelka podkladů Mária Dvořáková.

Odbory v kraji dávají najevo svou nespokojenost velmi dlouho. Vloni na podzim dokonce plánovaly protestní demonstrace, ke kterým ale nakonec nedošlo. Nyní jim podle Josefa Andra z Regionální rady odborových svazů došla trpělivost. Tripartita proto zaslala otevřený dopis premiéru vlády Stanislavu Grossovi. "Iniciátorem tohoto otevřeného dopisu byla regionální Rada odborových svazů Olomouckého kraje. Byl poslán panu premiérovi a na vědomí byl dán ministru Škromachovi, našemu předsedovi a senátoru Milanu Štěchovi," upřesnil.

Vedení Olomouckého kraje je přesvědčeno, že jde o nesrovnalost. Podle zástupce hejtmana Ivana Kosatíka by měl stát svou chybu při stanovení ohrožených krajů napravit. "Věříme, že vláda uzná chybu, kterou učinila, a dokáže ji nějakým způsobem zohlednit ve svém dalším rozhodování. Jestliže se stát rozhodl pomáhat postiženým regionům, tak by měl vycházet z údajů, které jsou běžně dostupné. Věříme, že tato nesrovnalost se dá do pořádku," řekl Českému rozhlasu Kosatík.

autor: mah
Spustit audio