Vladimír Burjánek: Míca

26. červenec 2020

Téměř rok se kolem domu pohybovala polodivoká kočka želvího zbarvení. Na jaře se nastěhovala nad garáž a vídali jsme ji častěji. Nejdříve před námi utíkala, v dubnu se ale stávala čím dál nebojácnější. Až jsme zjistili, že bude mít koťata. Začali jsme ji krmit a bylo rozhodnuto. Časem se nechala i pohladit, už čekala na jídlo a byla stále přítulnější. 

V květnu si doslova vynutila, aby s ní šla žena do vedlejšího baráku. Tam paní domu ukázala, kde bude rodit a druhý den jsme pod prkny podlahy slyšeli mňoukat koťátka. Míca, jak jsme jí začali říkat, chodila dál na vydatné jídlo, byla vyzáblá, ale potomci nikde. Už jsme si mysleli, že je kocouři zlikvidovali, což prý dělají.

Přesně po měsíci, Míca najednou vstoupila do domu, kam nikdy nešla. Prohlédla si náš byt a druhý den přinesla do chodby první zrzavou kočičku. Potom jich bylo ještě pět.

Kočky ví, že jsou lidé přátelé

Vzali jsme je dovnitř, udělali jim prostor k bydlení. Kočičí máma je hned první den naučila chodit do bedýnky s pískem, potom stelivem.

Začali jsme přes veterináře tři zrzounky a tři kočičky želví barvy nabízet. Postupně nás začala koťata opouštět. Míce se to nelíbilo, ale my jsme věděli, že jdou do dobrých rukou. Mrňata měla i štěstí. Jedna paní si vzala dvě kočičky najedou a další zájemkyně jediné dva zrzavé kocourky.

Odchodem posledního kotěte byl byt málem na rekonstrukci. Nakonec nám zůstala maminka Míca. Už jsme si na ni zvykli, a nechali si ji, aby nebyla bezdomovkyní.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Hodnoty života

    Jestli vám přišla internetem úvaha moudrého pána s tituly před i za jménem, možná jste s ním souhlasili jako já.  Srovnává, jak se změnily některé hříchy ctěné po generace.

  • Vladimír Burjánek: Traktoristé

    Každá vesnice nabízela a nabízí pestrou škálu figurek, lidí a lidiček i vážených postav a všichni dohromady tvoří krásnou místní galerii i nezaměnitelný koloryt místa. 

  • Vladimír Burjánek: Vodáci

    Pokaždé, když jsem poslouchal diskuse o možnosti vodáků a cyklistů požít třeba jen určené množství pitelných tekutin alkoholických, vzpomněl jsem si na partu vodáků od nás.