Vladimír Merta je i v sedmdesáti živě stále fenomenální

4. březen 2016

Zažít koncert Vladimíra Merty stále stojí za to. Byť už načal osmou dekádu svého života, jeho písně neztrácí na své naléhavosti, spíše naopak.

Dění ve společnosti jim stejně jako jeho protagonistovi dává pít elixír mládí. Přesvědčila o tom i další Koncertní středa Českého rozhlasu Olomouc.

Vladimír Merta je opravdová osobnost. O to je to s ním těžší. Léty totality daná mantra „nezadat si s establishmentem, institucemi“ se odráží v těkajících pichlavých očích, odstupu. K posluchačům je vstřícný, ale asi není radno do tohoto prostoru vstupovat jinak.

Jako zástupce jedné takové instituce jsem si to také užil. V přeneseném významu v pozici pejska, který nadšeně poskakuje kolem dlouho neviděné zbožňované a respektované osoby. Naštěstí mě nenakopnul, jen nezúčastněně distingovaně odstrčil nohou.

Přesto jsem si ten koncert užil a užívám i zpětně ze záznamu. Vladimír Merta, v 90. letech lehce zmatený (jako ostatně téměř všichni písničkáři), znovu našel svého nepřítele a jde mu to k duhu. Písním se vrátila síla, slovní komentáře jsou patřičně břitké a s humorným nadhledem.

Vladimír Merta byl, je a bude písničkářem, ke kterému veškerá konkurence v naší kotlince může jen uctivě vzhlížet. Užívejme si ho, dokud můžeme, a tak, jak jsme v minulém století mohli jen sporadicky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.