Vládní koalice v Olomouckém kraji by měla vzniknout do konce října

16. říjen 2012

Vládní koalice v Olomouckém kraji do konce týdne nevznikne. Řekl to lídr ČSSD Jiří Rozbořil. Sociální demokraté zvažují vládu s komunisty nebo s ODS a Koalicí pro Olomoucký kraj, kterou tvoří lidovci, zelení a starostové.

ČSSD, vítěz voleb v Olomouckém kraji, má za sebou první kolo koaličních vyjednávání. Sociální demokraté si pozvaly všechny politické strany, které ve volbách překonaly hranici pěti procent. "Se všemi jsme probírali témata, která se v příštích čtyřech letech musejí řešit - například spalovna, letiště v Bochoři nebo jesenická nemocnice. Dalším bodem bylo personální zastoupení v radě," uvedl lídr ČSSD pro Olomoucký kraj Jiří Rozbořil.

Sociální demokraté se postupně sešli se zástupci KSČM, ODS a Koalice pro Olomoucký kraj složenou ze starostů, lidovců a zelených. S optimismem odcházeli z jednání komunisté. "Dospěli jsme k závěru, že ten programový průnik je obrovský. Téměř není téma, kde bychom se nedokázali domluvit a shodnout," řekl lídr krajských komunistů Alexander Černý.

Jednání o koaliční vládě v Olomouckém kraji budou pokračovat v příštím týdnu. O jejím složení chce mít vítězná ČSSD jasno do konce října. Celý proces ale může zkomplikovat odvolání hnutí Nezávislých, které žádá prozkoumání výsledků krajských voleb v Olomouckém kraji. Podle přesedy Nezávislých František Zwyrteka někteří voliči upozornili na zvláštní okolnosti, které napovídají možné manipulaci s volebními lístky. "Začali se ozývat naši voliči a kandidáti, že dávali preferenční hlasy konkrétním jménům a ve výsledku je u daných lidí číslo nula, jako by jejich lístek vůbec nebyl započítán," uvedl Zwyrtek.

Nezávislí skončili v krajských volbách těsně pod pětiprocentní hranicí, a do zastupitelstva se tak nedostali. Od voličů dostali 4,95 procent hlasů.

Blanka Mazalová

Spustit audio