Vlakem do českých vesnic a českých srdcí na zapadlém jihozápadě Rumunska

14. červenec 2022

Banátský expres je speciálně vypravený vlak, který koncem srpna vozí české kapely a jejich fanoušky ke krajanům do Rumunska na kulturně-hudební Festival Banát.

Ten pořádají v krajanské vesnici Eibenthal tři kamarádi – Tibi Pospíšil, Honza Duben a Štěpán Slaný. Najdeme zde jednu z největších českých komunit v celém Rumunsku.

Festival Banát, který se letos bude konat už po jedenácté, na šest dní zaplní vesnici hudbou, smíchem a dobrou náladou. Na okraji vesnice vyroste stanové městečko a údolím proudí návštěvníci festivalu.

Obyvatelé Eibenthalu se na festivalu podílí do velké míry. Zhruba půl roku dopředu se začíná s přípravami, místní jsou také součástí týmu, který se stará o zdárný průběh festivalu.

Zajišťují technické zázemí, připravují jídlo, zajišťují dodávky pitné vody, ubytovávají návštěvníky festivalu.

Mimo to je krajanům věnováno jedno festivalové odpoledne, kdy se v Eibenthalu potkají lidé ze všech krajanských banátských vesnic.

Průvod krajanů vesnicí

Když na festivalu procházíte vesnicí, téměř před každým domkem vidíte krajany, kteří před své domy postaví stolky plné domácích dobrot, které pro návštěvníky festivalu pečlivě připravují.

Najdete tu marmelády, čalamády, med, domácí pálenky, ale můžete také cestou ze stanového městečka na festival posnídat, poobědvat nebo povečeřet.

Josef Kocman při prodeji domácích dobrot

A právě za lidmi, kteří v Eibenthalu neboli Tisovém údolí žijí a kteří stále nesou české tradice svých předků, se vydala v dokumentu Banátský expres redaktorka Petra Ševců.

Režii měl Tomáš Soldán, technicky spolupracoval mistr zvuku Zdeněk Prchlík.

autor: Petra Ševců
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.