Vlastivědné muzeum Jesenicka muselo už několikrát přerušit provoz své nejpopulárnější expozice čarodějnických procesů, nyní jsou problémy vyřešeny

25. březen 2019

Kvůli technickým problémům. Poruchy přicházely nečekaně, třeba i v průběhu prohlídek. Návštěvníci tak najednou zůstali ve sklepení po tmě. Často nefungovalo ani největší lákadlo výstavy - projekční stěna ze suché mlhy, která vytváří iluzi obrazů plujících vzduchem. Tzv. fog screen. Vedení muzea věří, že díky investici do nového vybavení se už problémy opakovat nebudou. 

Pavel Žurek právě vítá turisty a předává jim audiopřehrávače, které jsou nezbytné pro prohlídku expozice čarodějnictví. V posledním roce ale musel mladý průvodce namísto výkladu návštěvníkům několikrát oznámit, že se z technických důvodů prohlídka ruší. Ne vždy to pro něj bylo příjemné. „Nedávno právě jsem paní musel říct, že to nefunguje,“ vysvětluje Žurek.

Společně s ředitelem muzea Pavlem Rušarem teď vcházím do expozice ve sklepení vodní tvrze. „Často jsme tu chodili po tmě,“ říká Rušar. Jeho zástupkyně Markéta Kobierská vzápětí zdůrazňuje, že mnohem větší problém řešili jinde. „Největším problémem je řídící systém, který spouští samotný videozáznam a zvukového průvodce. Měli jsme problém s projektorem, který vzhledem ke své specifičnosti má v Česku jen jednoho oprávce,“ říká Kobierská.

Během posledního roku a půl byla expozice mimo provoz v součtu asi tři měsíce. Muzeum tím přišlo o nemalé tržby a částečně také o své renomé. Teď si bude chtít muzeum své jméno získat zpět. Časté výpadky donutily jeho vedení investovat do kompletní výměny technologie. Podle Pavla Rušara se ji podařilo kompletně opravit a zmodernizovat

Nová technologie je aktuálně ve zkušebním provozu. Testuje se ale už měsíc a zatím běží, tak jak má.

autor: aja
Spustit audio