Vlastivědné muzeum v Olomouci nově vede Jakub Ráliš. Chce zlepšit komunikaci a rozšířit depozitáře

Vlastivědné muzeum Olomouc má od tohoto týdne nového ředitele. Do funkce nastoupil bývalý šéf festivalu Academia Film Olomouc Jakub Ráliš.

Nahradil Břetislava Holáska, který svůj plánovaný odchod z muzea uspíšil kvůli vyhrocené atmosféře po listopadovém zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu. Mezi priority Jakuba Ráliše bude patřit například zlepšení vnější komunikace muzea.

„Razím přístup, kterému se říká otevřené muzeum. Půjdeme s českými a mezinárodními trendy komunikace s veřejností a také vysvětlování toho, proč je důležité, že děláme to, co děláme,“ uvádí Ráliš.

Vedení Vlastivědného muzea Olomouc v čele s Rálišem bude řešit i náležitosti zcela jiného druhu. Aktuální problém? Nedostatek místa i špatný stav současných depozitářů řeší vedení. Ráliš chce proto hledat nové vhodné prostory, za jednu z variant považuje využití části opuštěných Hanáckých kasáren.

„Vyvstala možnost synergické spolupráce kraje, města, univerzity a muzea v rámci tohoto objektu, který by se nabízel pro společný projekt. Byly by zde depozitáři, prostory by zde měla i univerzita. V tuto chvíli se debatuje o možnostech, jestli by to dávalo smysl,“ dodává Ráliš.

Spustit audio