Vlastivědné muzeum v Olomouci vystaví originál Věstonické venuše

25. listopad 2019

Po pěti letech si zájemci budou moct prohlédnout originál Věstonické venuše. Zhruba 11 centimetrů vysoká soška nahé ženy ze starší doby kamenné je nejstarším předmětem svého druhu na světě. Jedinečnou příležitost ji vidět na vlastní oči budou mít několik dní návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci.

„Toto je prázdná trezorová vitrína. Vidíte, že to má speciální sklo,“ ťuká na bezpečnostní trojsklo ředitel muzea Břetislav Holásek. Podle něj jsou tyto trezory v Česku jen tři. „Máme ji tu zapůjčenou za velké peníze, pořízení je nákladné. Musí stát na speciálních železech,“ říká ředitel.

„V této menší vitríně bude umístěna první kopie Věstonické Venuše, která je shodou náhod u nás v muzeu, aby si ji lidé mohli prohlédnout ze všech stran, protože originál bude v krabičce,“ popisuje ředitel.

V Olomouci opravdu bude k vidění originál sošky Věstonické venuše, jejíž cenu američtí starožitníci odhadli na 40 milionů dolarů. „Spousta lidí až teď začíná chápat, že sem přijde skutečně ta pravá Venuše. Spousta lidí ani neví, že na jižní Moravě se vystavuje kopie, že originál se vystavuje jednou za X let,“ vyvrací Holásek různé fámy.

Výstavní Handkeho sál už výtvarník Petr Šubčík pomyslně předělil na dvě části. Hned ta první bude patřit exponátům z olomouckého vlastivědného muzea, archeologickým nálezům z Předmostí u Přerova. „Je tu socha neandrtálce, mamuta, pravěké kosti a nějaké kamenné nástroje,“ přibližuje výtvarník.

Soška se podle ředitele Holáska přesune v úterý z Brna do Olomouce za mimořádných bezpečnostních opatření. „Pokud mám správné informace, tak na to dokonce policie použije i helikoptéru, pokud to tedy počasí dovolí. Ale další detaily nevíme, to je věc policie,“ dodává Holásek.

A mimořádná opatření budou fungovat i v době výstavy.
„Agenturní pracovníci budou hlídat, aby tedy nevznikaly nějaké přetlaky, aby nedošlo k nějakým problémům. A samozřejmě budou hlídat venuši,“ uzavírá Holásek.

Výjimečnou příležitost prohlédnout si originál Věstonické venuše budou mít návštěvníci olomouckého vlastivědného muzea od 27. listopadu do 8. prosince.

autor: bam
Spustit audio