Vlastivědné muzeum v Šumperku dnes otevírá interaktivní výstavu Retrogaming. Potěší pamětníky starých počítačů a konzolí, ale představí i novinky ze světa virtuální reality

29. leden 2019

Super Mario, Pac-man nebo Prince of Persia. Pokud patříte k fanouškům počítačových her, tyto legendární tituly z 80. a 90. let určitě dobře znáte. Nejen je, ale i řadu dalších si můžete připomenout v šumperském vlastivědném muzeu. Právě dnes tam začíná nová interaktivní výstava Retrogaming.

Výstava Retrogaming

Počítače z 80. let, nahrávání her z audiokazet, staré hrací automaty, zápasy. Expozice mapuje především historii počítačových her, ale návštěvníci si tu mohou vyzkoušet i některé technologické novinky.

Výstava Retrogaming

„Ten vrchol, co tady máme možnost ukázat návštěvníkům, je virtuální realita. Nebude součástí jen této výstavy, tento set si tu ponecháme a budeme ho používat na promítání 3D sbírek a různých muzejních předmětů,“ říká pracovnice muzea Eva Šebestíková.

 

Hrací automat Street fighter na výstavě Retrogaming

Výstava zaměřená na počítače je pro šumperské muzeum premiérou. „Takovou výstavu jsme ještě neměli. Třeba to vzbudí zájem u nějakého programátora. Děti uvidí, že ta hra je poslední výstup, ale co všechno vede k tomu než se taková hra udělá, nebo jak vypadá takový počítač uvnitř,“ dodává ředitelka muzea Marie Gronychová

Spustit audio