Vlastivědné muzeum v Šumperku vystavuje vodní loutkové divadlo, světový unikát z Vietnamu

14. prosinec 2017

V zimním období patří Vlastivědné muzeum v Šumperku loutkovému divadlu. Interaktivní výstava s názvem Divadlo zrozené z vody aneb loutky stokrát jinak jednak představuje česká rodinná divadla, ale zejména přiblíží fenomén vietnamského loutkového divadla, který nemá obdobu nikde na světě. Jedinečné je v tom, že jako jeviště mu slouží vodní hladina. Ve Vietnamu se divadelní představení odehrávají uprostřed jezírka nebo jiné vodní nádrže.

Přísloví říká, že duše vietnamského loutkového divadla vzešla z rýžových polí. „Oni nemůžou mít žádné jiné loutkové divadlo než vodní. Ta voda je tak prostupující živel, že by bylo nelogické, kdyby to nebylo na vodě,“ říká Simona Chalupová, ředitelka chrudimského Muzea loutkářských kultur, které do Šumperka vzácné loutky zapůjčilo.

Vietnamské vodní divadlo má kořeny v 11. století a pochází z okolí Rudé řeky. Vymysleli ho prý rolníci z rýžových polí při jedné z monzunových záplav. Pronikla ale až na císařský dvůr. Loutkařské umění se dědilo z otce na syna, nikdy ne na dceru, aby provdáním nevyzradila rodinné tajemství loutkářství. A i dnes vodiči loutek prochází dlouholetým tréninkem. „Loutky se řežou ze dřeva fíkovníku, potom se napouštějí takovou fermeží, aby se do nich ta voda nedostala. A potom se teprve malují,“ popisuje Chalupová.

Vodní loutky měří 30 cm až 1 m. Vodiči je ovládají bambusovými tyčemi a dráty umístěnými pod vodní hladinou. Šumperská výstava nabídne nejen originální loutky z Vietnamu, ale dokonce i zmenšený model vodního divadla. „Každý, kdo na výstavu přijde, si může odnést suvenýrovou loutku, která je přidělaná na takové táhlo, aby mohla hrát v té vodě, a může si vyzkoušet, jak se to dělá. Herci jsou po pás ve vodě a divák je vidí, až to představení skočí,“ uvedla Simona Chalupová.

Simona Chalupová, ředitelka Muzea loutkářských kultur v Chrudimi

Expozice rodinných loutkových divadel

Pro srovnání bude v šumperském divadle k vidění expozice rodinných loutkových divadel. „Jsou to divadla, která si lidé mohli koupit domů a mohli si doma hrát představení. K tomu jim sloužily takové tiskové archy. Tam byly kulisy, které si nalepily na karton nebo překližku, vystřihli a postavili si loutkové divadlo. Hráli s loutkami, byly to takzvané Alšovy loutky. Návštěvníci je tady taky mohou vidět. Někdy se jim říká Alšovky, jsou dělané podle návrhu Mikoláše Alše,“ vysvětluje kurátorka Pavlína Janíčková s tím, že k vidění je i divadlo z pozůstalosti malíře a ilustrátora Adolfa Kašpara.

„Kulisy k němu si Adolf Kašpar sám namaloval a loutky si vyrobil opět podle návrhu Mikoláše Alše. Zdůrazňuji ho proto, že je to rodák z nedalekého Bludova a jedno ze zařízení Vlastivědného muzea v Šumperku je i Památník Adolfa Kašpara,“ dodává Janíčková.

Výstava Divadlo zrozené z vody aneb loutky stokrát jinak si můžete v šumperském Vlastivědném muzeu prohlédnout do 18. března.

autor: bam
Spustit audio