Vlnu stížností vyvolává systém úhrady za pronájem hrobů u společnosti Hřbitovy města Olomouce

16. květen 2017

Starý systém z roku 1993 brání správci olomouckých hřbitovů rozesílat elektronické upozornění na platby za pronájem hrobů. Lidé za ně platí na deset let dopředu, a kdo si přesný termín další platby nezapamatuje, toho po uplynutí stanovené doby překvapí rovnou upomínka.

Správce ji posílá bez předchozího upozornění. Potíže se zavedeným systémem společnost přiznává a připravuje proto změny.

„Posílají upomínky. Když na ni někdo nereaguje, tak je potom na hrobě lísteček,“ popisuje Stanislava Hollyová, zatímco se sklání nad rodinným hrobem na hřbitově v Olomouci-Neředíně.

Po cestě mezi hroby jde o kus dál Drahoslava Stejskalová: „Zrovna zítra jdu na správu a jdu se na to zeptat. Za deset let už tu nemusím být, tak chci vědět, jak to dělají.“

Upomínky zasílané bez předchozího upozornění podle ní nejsou dobrým řešením: „Bohužel ti lidi už jsou staří a mnozí si nepamatují, že uplyne deset let. Mají si to napsat na zeď? Je to složité. Celý život se o ten hrob starají a je jim třeba pětaosmdesát, tak zapomínají.“

Ředitel Hřbitovů města Olomouce Evžen Horáček nesouhlasí: „Vycházíme z toho, že pokud má člověk s někým podepsanou nájemní smlouvu, ať už je to na byt, na elektřinu nebo na hrobové místo, je jeho povinností hlídat si dobu, kdy má platit.“

Přesto chce situaci změnit. Systém, který správce hřbitovů používá, je z roku 1993. Chybí v něm proto například emailové adresy a není možnost lidem poslat zprávu elektronicky.

„Připravujeme přechod na nový informační počítačový systém. Ten stávající tady funguje už dvacet let,“ popisuje ředitel s tím, že v budoucnu by pár kliky v počítači měl správce mít možnost lidem poslat místo upomínky upozornění.

„Je předpoklad, že budeme mít nastaven horizont zhruba 45 dní před vypršením toho termínu, kdy končí uhrazené nájemné. U osob, které nebudou na mailu, řešení zatím bohužel nevidíme,“ dodává Horáček.

Nový systém by mohl začít fungovat do konce roku.

autor: tas
Spustit audio