Vodáci chtějí v Olomouci vybudovat špičkový umělý kanál za 100 milionů

13. květen 2015

V centru Olomouce v těsné blízkosti obchodní galerie Šantovka má do pěti let vzniknout nový kanál pro vodní slalom a sjezd na divoké vodě. Jediný na Moravě. Proti plánům kanoistického oddílu se ale postavili místní, kteří mají ke kanálu řadu výhrad.

„Máme opravdu velké obavy, že pokud se uskuteční to dílo na vodním toku, že bude muset být zajištěná ta statika tak, aby opravdu nám ty domy nezačaly tady padat,“ svěřuje se s obavami v očích paní Růžena Marešová u paty čtyřpatrového domu, jen pár kroků od přítoku Mlýnského potoka.

Za pár let má zeleň poklidné zahrádkářské kolonie nahradit nová budova - zázemí pro vodáky - vzdálená deset metrů od paty budovy. Že tu vyroste špičkové sportoviště, jaké nemá na Moravě obdoby, sní vodáci už deset let. První plány mají na stole. Místní uklidňují, všechny limity splní, betonu bude co nejmíň, naopak zeleně co nejvíc.

„Já si opravdu spíš myslím, že to bude krajinotvorný projekt, než že se prostě vylije řeka betonem. Co se týká všech odborných otázek v rámci dokumentace, tak celá stavba se musí vejít do všech zákonných limitů,“ říká šéf olomouckých kanoistů Robert Knebel.

Ten má řešení i pro výtku k příliš blízké nové budově pro kanoisty: „Tam je jeden soukroimý pozemek a v rámci něho by se ta budova mohla hýbat tak, aby ten nejbližší roh vůči domům na ulici Šantova byl dál.“

Strach mají místní i z turbíny - bojí se hluku a síly vody, která by mohla poškodit statiku starých domů. To ale Jiří Kratochvíl z kanoistického oddílu vyvrací: „Chceme to samozřejmě skrýt tak, aby to nebylo ani vidět ani slyšet.“

Projektu fandí kraj i město. Vodáci stojí ale teprve na samém symbolickém začátku vysněné slalomové dráhy. Pokud zlomí nevraživost místních a získají územní a stavební povolení, musejí získat na stavbu sto milionů. Slibují za to výrazně zlepšit své sportovní výsledky. Mladí kajakáři vítězí na mistrovstvích Evropy i světa, přitom nemají kde trénovat.

autor: bam
Spustit audio