Vodní elektrárna na řece Bělé v Jeseníku nikdy nebyla dokončena. Současný majitel to hodlá napravit

30. říjen 2018

Malá vodní elektrárna měla u řeky Bělé v Jeseníku fungovat už před lety. Záměr se ale předešlému majiteli nepodařilo dotáhnout do konce. Na místě zůstalo jakési torzo, kolem kterého denně bez povšimnutí procházejí desítky lidí. Nový majitel objektu má ale zájem elektrárnu dostavět a zprovoznit.

Nedaleko Husova mostu, hned u splavu, stojí drobná dřevěná stavba s kamenným základem. Vypadá spíš jako kůlna. Klíče od ní má aktuálně Michal Knápek, současný majitel. „Tohle měla být kdysi vodní elektrárna. Stavební povolení pro tuto elektrárnu bylo vydáno už na konci 80. let. Nikdy ale nebyla dořešena do finální verze,“ říká.

Po letech chce plán dotáhnout do konce. „Chci tuto stávající budovu kompletně odstranit, bude vystavěna nová. Samozřejmě technologie odpovídající dnešním standardům,“ komentuje Knápek. Základy objektu jsou teď rozkopané. „Teď tady provádíme sondy, kterými zjišťujeme aktuální stav, abychom mohli dodat projektantovi správné podklady,“ vysvětluje majitel.

Do podoby objektu zasáhne i město

Vedení města záměr podporuje a do budoucí podoby stavby by ráda zasáhla zejména městská architektka Sara Al-Wahaishi. „Vzhledem k současným technologickým nárokům objektu bude docházet k řízení věcného břemena na pozemku města, to znamená, že my si do jisté míry můžeme diktovat podmínky. Chceme, aby objekt elektrárny zapadl do rázu parku a nebyl v rozporu s našimi dalšími záměry, jak sady rozvíjet,“ uvedla architektka.

Záměr Michala Knápka je teprve na začátku. Ke stavebnímu povolení ho čeká ještě dlouhá cesta. Musí vše vyladit nejen s Povodím Odry, ale také se Správou CHKO Jeseníky a s rybáři. „Samozřejmě nějaké omezení proběhne, proběhne určitě odlov ryb a dalších vodních živočichů během realizace, ale ohrožení během toho provozu malé vodní elektrárny by nemělo nastat. Využívají se dnes moderní, ekologické oleje a tak dále, takže by to mělo být bez problémů,“ je přesvědčený Knápek.

I proto věří, že se se všemi zainteresovanými stranami dohodne a získá jejich souhlas.

autor: aja
Spustit audio