Vodní hrad Švihov stojí překvapivě v údolí. Natáčely se na něm Tři oříšky pro Popelku

23. září 2021

Vodní hrad Švihov stojí nedaleko města Klatov na jižním Plzeňsku. Je pozoruhodný už jenom tím, že se nenachází na kopci, jako většina ostatních hradů, ale v údolí, kde je obehnán vodním příkopem. V tom také spočívala jeho obrana. Nepřítel se s dobývací technikou tehdejší doby nedostal na dostřel.

Hrad Švihov byl postaven jako jeden z posledních v Čechách, to znamená na přelomu 15. a 16. století. Právě to je podle jeho kastelána Lukáše Bojčuka jedním z jeho kouzel: „Vznikl v době, kdy se staré pevnosti začaly přestavovat na pohodlnější renesanční sídla a tento hrad má v sobě obojí. Má ještě končící gotiku, pevnostní charakter, ale zároveň už je na něm znát, že to bylo moderní sídlo s renesančními prvky.“

Na Švihově bylo natočeno několik filmů. Nejznámějším a nejoblíbenějším jsou jednoznačně Tři oříšky pro Popelku. Tomuto snímku je věnována v prostorách předhradí také výstava. „Návštěvníci si tu připomenou scény, které se přímo zde natáčely. Z filmu přitom není úplně zřejmé, že se Popelka natáčela právě tady, protože z hradu není vidět téměř nic. Byly tu postavené kulisy, jako třeba pavlač, ze které macecha ovládala všechny své poddané. A támhle jsou zazděná vrata, ze kterých vyjíždí Popelka na bílém koni ve svatebních šatech,“ popisuje kastelán.

Výstava o Popelce znázorňuje známé filmové scény

Zdejšího šlechtice z hradu odnesl čert

Pravděpodobně nejznámější historickou postavou, která se v minulosti na Švihově zdržovala, je šlechtic Půta Švihovský z Rýzmberka. Půta byl ve své době velice vzdělaný a zcestovalý, ale do dějin se zapsal spíš v negativním smyslu, protože se k němu váže několik nepěkných historek a pověstí.

Jednou z nich je například ta, že ho za jeho zlé skutky přímo z hradní místnosti, které se dodnes říká Půtova ložnice, odnesl čert. „Tezi o odnesení čertem podporuje i statická trhlina, která je tu přes celý strop, a ve vedlejší místnosti je dokonce spadlá celá klenba. Pověst říká, že klenbu nelze dostavět, protože když se o to někdo pokusí, tak do druhého dne spadne,“ doplňuje pověst Lukáš Bojčuk.

Spustit audio