Vodohospodáři hodnotí nový vrt u Zábřeha jako velmi nadějný. Měl by zásobovat vodou celé město

11. srpen 2020

Příprava nového zdroje vody pro obyvatele Zábřehu je o krok dál. Vodohospodáři dokončili v areálu zábřežské úpravny 130 metrů hluboký vrt a zahájili čerpací zkoušky. Do konce léta pak budou provádět testy, aby zjistili, jestli je voda dostatečně kvalitní. Kromě chemického rozboru jsou navíc důležité i ochutnávky vzorků.

Ředitel společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk Martin Budiš nabírá do sklenice vodu, kterou několik desítek metrů dlouhá trubka vyvádí přímo z hloubkového vrtu. „Na zdraví! Voda je chuťově velice dobrá. To je to, co odběratele nejvíce zajímá,“ říká ředitel.

Chuťovou zkouškou voda z vrtu prošla, hlavní slovo ale bude mít laboratoř. „Během testování děláme zkoušky na přítomnost pesticidů, dusičnanů a obsahy minerálů, jako je hliník, fluor nebo železo. Myslím, že na začátku září budeme mít definitivní zprávy, které buď potvrdí, že voda je nezávadná nebo ne“ dodává Budiš.

Prozatím se výsledky testů podle Martina Budiše jeví nadějně. Pro vodohospodáře je to dobrá zpráva, nový vrt pro Zábřeh totiž vyhloubili už podruhé. Ten první hluboký dokonce 200 metrů, dokončili předloni. Voda z něj ale byla nepoužitelná. 

Velmi optimistický je tentokrát i lidovecký starosta Zábřehu František John. „Je to historický milník. Jednak pro ten samotný vrt, že jsme mohli ochutnat vodu a po senzorické stránce zjistit základní vlastnosti té vody. A určitě je to důležité v tom, že tento vrt by měl zásobovat město Zábřeh kvalitní pitnou vodou,“ přiblížil starosta.

Pokud veškeré testy dopadnou dobře, voda z nového vrtu by mohla začít proudit do vodovodní sítě zhruba za rok a půl.

Zábřežský vrt ale není jediný, který letos vodohospodáři v regionu vyhloubili. Nový zdroj vody hledali taky pro místní část Mohelnice Studenou Loučku. V tomto případě jsou ale už o krok dál. Chemický rozbor tam dopadl na výbornou.

Spustit audio

Související