Vodohospodáři museli kvůli suchu zredukovat rozsah oprav jezu v Bolelouci

17. září 2018

Opravy jezu v Bolelouci, místní části Dubu nad Moravou na Olomoucku, zkomplikovalo sucho. Kvůli nízké hladině řeky Moravy ho vodohospodáři nechtějí vypouštět.

Minulý rok rekonstrukci kvůli nízké hladině řeky Moravy odložili. Letos je situace ještě horší. Vypuštění jezu ani přes poslední deštivé dny nepřichází v úvahu, dělníci ho proto opraví jen částečně.

Několik mužů spouští přes zábradlí obrovskou stříbrnou plachtu. Měla by pomoct utěsnit provizorní hrazení, které zadržuje vodu.

„Na dně se to jenom položí. Vespod té plachty je tyčka, která dosedne na dno. To je rovné, betonové. Nedostatečné průsaky se dosypou škvárou, která je tak jemná, že to utěsní tak, aby neprotékala vůbec žádná voda,“ říká stavbyvedoucí Jan Šťastný.

Původně plánovali vodohospodáři jez úplně vypustit. Kvůli suchu ale od toho nakonec upustili. Jez totiž zadržuje vodu v délce více než dvacet kilometrů.

„Postupně budeme provizorně zahrazovat jednotlivá jezová pole a ty údržbové práce a opravy, které měly proběhnout, budeme provádět za tímto provizorním hrazení. Část těch oprav měla spočívat právě v opravě toho provizorního hrazení, což znamená, že ten celý systém nemůžeme v tuto chvíli opravovat,“ vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodáři chtějí opravit alespoň dvanáct metrů dlouhé a bezmála dva metry vysoké takzvané jezové klapky. Ty slouží k regulaci protékající vody.

„Jedná se o významné vodní dílo na řece Moravě. Jeho účel je kromě zadržování vody také protipovodňový, například v době, kdy se řeší jarní povodně,“ doplňuje Chmelař.

Klapky musejí pracovníci nejprve očistit od rzi, pak je čeká speciální nástřik. Práce za zhruba milion korun by měly být hotové do konce roku. Kvůli suchu už letos vodohospodáři zrušili i vypouštění jezu v Hranicích.

autor: mot
Spustit audio