Vodohospodáři nedoporučují bruslení na přírodních vodních plochách. Nejsou ještě dostatečně zamrzlé

20. leden 2021

Vydržte! Vzkazují vodohospodáři lidem, kteří se chystají bruslit na zamrzlých nádržích v Olomouckém kraji. Přes silné mrazy v uplynulých dnech led na nich ještě není dost silný. A velmi snadno se může s bruslaři prolomit.

„Jsme u břehu jezera. Tady je zrovna díra pro otužilce, kudy vstupují do vody. Tady je vrstva ledu do pěti centimetrů,“ s Jiřím Holubem, provozovatelem bistra na přírodním koupališti Poděbrady nedaleko Olomouce stojíme těsně u vody. Nohou zkouší rozbít led. A jde to překvapivě snadno.

Zatímco spolu mluvíme, asi dvacet metrů daleko od břehu jde po zmrzlé hladině skupina čtyř lidí. Dobře se baví a výskoky zkouší, jestli je led skutečně pevný. „Brouzdají nám částečně po tom ledě. V restauraci slyšíme praskání ledu,“ říká s tím, že o víkendu tady pomáhali i muži se zhruba desetiletým dítětem, pod kterým se led prolomil. „Taky se nám stává, že lidi se propadnou a jdou se k nám vysoušet, což je pro nás nekomfortní situace, protože se musíme vystupovat i jako záchranáři lidí, kteří svou nerozvážností vstupují na led a mohou tak způsobit problém sobě i okolí, které ho musí zachránit,“ dodává Holub.

Přitom právě provozovatelé bistra každoročně tloušťku ledu měří a informují zájemce, kdy je vstup na plochu bezpečný. Podle Holuba jsou lidé možná nedočkaví i proto, že kvůli omezením nemají jiné vyžití. Ale ani jinde v kraji nejsou vodní plochy dostatečně zamrzlé. „Co se týče Plumlovské přehrady, tak tam bruslení ani vstupování na let rozhodně nedoporučujeme. Máme tam změřenou tloušťku ledu okolo dvou centimetrů, což v žádném případě není dostatečná tloušťka pro pohyb na ledě,“ říká Petr Chmelař, mluvčí Povodí Moravy s tím, že podobná situace je i na řekách.

„Záchranná služba jako bezpečnou tloušťku uvádí tloušťku okolo 20 centimetrů, což nemáme na žádném námi spravovaném vodním díle. A to ani v horních částech povodí, jako je Bystřička nebo Horní Bečva,“ uzavírá Chmelař. Lidem v žádném případě nedoporučuje na led zatím vstupovat.

autor: tas
Spustit audio