Vodohospodáři vypouštějí vodu nad jezem v Hranicích. Radost z toho nemají především kanoisté

2. červenec 2020

Koryto řeky Bečvy v Hranicích bude do podzimu téměř prázdné. Kvůli opravám a rozšíření jezu dnes dopoledne začnou vodohospodáři vypouštět vodu nad ním. Hladina tam klesne o více než tři metry. Práce na úpravách jezu, které by měly zlepšit protipovoďnovou ochranu, přijdou na zhruba 230 milionů korun.

Jez řeky Bečvy v Hranicích

Vendula Černocká, čtrnáctiletá juniorská reprezentantka v rychlostní kanoistice pomáhá připevnit svoji kánoi na přívěsný vozík. Kvůli nízkému stavu vody na Bečvě v Hranicích teď svoji loď stěhuje do nedalekého Lipníka nad Bečvou, kde bude po dobu rekonstrukce jezu trénovat.

„Budeme mít před mistrovstvím České republiky, takže trénink by měl být dvoufázový a častěji než normálně. Takže to bude asi horší, protože tady jsem z domu za 5 minut, ale do Lipníka to pro mě bude složitější,“ říká reprezentantka.

Spolu s Vendulou budou do Lipníka dojíždět i všichni ostatní členové klubu. „S dětmi budeme jezdit autem, popřípadě pokud bude více času, tak na kole po cyklostezce. Budou to mít místo běhání v rámci své přípravy,“ říká předsedkyně klubu Šárka Dohnalová.

Na protějším břehu od loděnice bagry vodohospodářů už vyhloubily prostor pro nové jezové pole. Odvezly už odsud na 15 tisíc kubíků zeminy. Aby dělníci mohli zahájit betonování, je ale potřeba jez kompletně vypustit. „Hladina se sníží o více než tři metry. Vypouštění bude probíhat v postupných krocích tak, aby nedocházelo k ohrožení jednak živočichů, ale také, aby vypouštěná jezová zdrž nezpůsobila povodeň,“ vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Úplná srážka na jezu v Hranicích potrvá do listopadu. Pak jej vodohospodáři částečně napustí a pracovat tu budou až do července příštího roku, kdy jez znovu kompletně vypustí. Předsedkyně hranického klubu kanoistů Šárka Dohnalová věří, že termín dokončení všech prací, tedy závěr příštího roku, se měnit nebude.

autor: kra
Spustit audio