Vojáci mechanizovaného praporu z Hranic zamířili na cvičení Severoatlantické aliance do Litvy

3. listopad 2020

VJTF - to je zkratka pro síly velmi rychlé reakce NATO. Jejich součástí jsou taky vojáci mechanizovaného praporu z Hranic. I když pandemie veškerá cvičení na našem území dočasně zastavila, zhruba dvě stovky hranických vojáků se jednoho zúčastní. Konkrétně mezinárodního cvičení Severoatlantické aliance v Litvě. Vydali se na něj v neděli a pondělí speciálními železničními transporty.

Nasazení do pěti dnů kdekoliv na světě. To je úkol, který pro síly severoatlantické aliance musí vojáci z Hranic splnit. Cvičení Brilliant Jump má jejich připravenost prověřit. „Obdrželi jsme aktivaci od operačního velitele a jeli jsme podle našich standardních operačních postupů. V ničem nebyl problém. Minulý rok jsme se účastnili dvou obdobných cvičení v Polsku, takže to není úplně ojedinělé,“ říká velitel hranického praporu Libor Tesař.

Transport se skládá z několika vagónů naložených technikou, pásovými transportéry. „Vlak má 15 vagónů a veze 6 osobních a 14 nákladních vozidel,“ doplňuje kapitán Petr Bláha.

Vojáci ve vlaku stráví 4 dny. „Čtvrtého bychom měli být na hranici s Litvou a překládat techniku na vlak pro jiný druh koleje,“ uzavírá kapitán.

autor: kra
Spustit audio