Vojáci si připomněli desáté výročí založení prostějovského 102. průzkumného praporu

29. listopad 2013

Prostějovští vojáci si v pátek připomněli 10. výročí založení 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka. Na slavnostním nástupu někteří převzali pamětní medaile, vyznamenání a přijali povýšení.

Prostějovský 102. průzkumný prapor je jedinou jednotkou svého druhu v české armádě. Jeho vojáci mají za sebou už celou řadu zahraničních misí, ať už v Kosově nebo v Afghánistánu. Řada z nich studovala na zahraničních vysokých školách.

„Útvar dokázal spoustu skvělých akcí, má za sebou spoustu úspěchů, zejména působení v zahraničních misích. Dále účast na veškerých velkých cvičeních v rámci Armády České republiky, kde jsme zabezpečovali své průzkumné úkoly ve prospěch jednotek ostatních,“ říká velitel praporu René Sabela.

Průzkumníci z Prostějova skutečně mnohdy plní své úkoly i tak, že se maskováni plíží terénem v blízkosti nepřítele.

„Pořád platí, že průzkumná odbornost a příslušník našeho praporu jsou oči a uši armády. To, co vidíme a slyšíme, předáváme celé armádě, která podle toho přijímá určitá opatření,“ vysvětluje Sabela.

V současné době už prostějovská speciální jednotka využívá i nejmodernější techniku včetně bezpilotních průzkumných letounů.

Strach ne. Zdravý respekt

„O strachu bych nemluvil. Spíš takový zdravý respekt z toho, aby člověk ty úkoly neplnil lehkovážně. Důležitá je příprava na splnění úkolu, rozbor možných situací a variant, které by mohly nastat,“ hodnotí s nadhledem složité situace, s nimiž se prostějovští vojáci potkávají, zástupce velitele průzkumné čety Milan Navara.

Vojáci ze 102. průzkumného praporu z Prostějova jsou parašutisté, ale mají i mnoho dalších odborností. „Padák je jeden z možných způsobů zasazení vojáků do prostoru. Samotná práce pak začíná až na zemi,“ vysvětluje Navara.

A v zahraničních misích tato práce není vůbec jednoduchá. Milan Navara se ovšem dalšímu nasazení vůbec nebrání. „Pokud by ta možnost byla, tak bych určitě jel,“ říká rozhodně.

Prostějovští vojáci i jejich hosté na závěr slavnostního nástupu uctili u pomníku památku příslušníka 102. průzkumného praporu, praporčíka in memoriam Radima Vaculíka, který padl v Afghánistánu.

autoři: min , dab
Spustit audio