Vojtovice možná založili uprchlíci z Vojtíškova na Hanušovicku

25. září 2019

Při cestě z Lipové do Javorníka stojí rozhodně za to prozkoumat onu nenápadnou úzkou odbočku, která míří z hlavní silnice v Bergově někam na úpatí hor. Už pár metrů od silnice se ocitnete v jiném světě. Úzká silnice míří pryč od ruchu civilizace krajinou luk, polí remízků i osamělých prastarých ovocných stromů, které rodily jablka starých odrůd, tak typických pro kraj českého Slezska.

Cestou na Hraničky na Novou Véskou najdeme pozoruhodné skalní útvary

Po pár stovkách metrů se může poutník pokochat opravenými Božími mukami, a pak už jej cesta dovede na místo, kde silnici kříží Mlýnský potok. Právě tam se nachází okraj rozvolněné zástavby další z osad vesnice Vlčice, která odpradávna nese název Vojtovice. I když, s tím pradávnem je to asi trošku přehnané. Ves s názvem Woitzdorf, se poprvé v písemných pramenech objevuje až v roce 1567. Podle některých dokumentů byla osada vysazena na místě starší obce, která v minulosti zanikla. Otázkou je, nakolik se dá této informaci věřit. Podobná zpráva se objevuje v literatuře i o Vojtíškovu na svazích masívu Králického Sněžníku. Ta se v němčině psala úplně stejně a není vyloučeno, že si dávní letopisci obě vsi spletli. Aby to bylo ještě složitější, informace z německých pramenů, uvádějí, že starý Vojtěchov, jak prý se předchůdce moravského Vojtíškova jmenoval, byl zničen za tažení husitů a obyvatelé obce se odstěhovali do Slezska, kde založili stejnojmennou osadu.

Kostelík sv. Ignáce

Kromě lidové tradice k tomu nemáme jiné důkazy, ale vzdálenost obou obcí není ve skutečnosti tak velká a je docela možné, že obyvatelé Vojtíškova skutečně v dávných dobách hledali ochranu před válečnými útrapami právě na úbočí Rychlebských vrcholů.

U kostela najdeme toto pozoruhodné torzo kříže

K Vojtovicím patří ještě osada Nová Véska (Neudörfel), která se rozkládá výše proti proudu Vojtovického potoka, a není tedy vyloučeno, že se skutečně jedná o pozůstatek nějakého dávného stěhování vesnic.

Pasoucí se koně a krávy k Vojtovicím už tak nějak patří

Odvození názvu obce od vlastního jména Vojtěch, nebo také Woitko však může označovat také osobu zakladatele vsi. Majitel rychty (jak se na Jesenicku říkalo - šoltýs) z nedalekých Skorošic, se tímto jménem psal již v roce 1368. V roce 1567 nechal majitel Vlčic Seyfríd z Promnic svým podaným v této obci, v katastru dnešních Vojtovic, vyčlenit nevelké pozemky a ti se sem přistěhovali. Jak se obec rozrůstala, dnes už nevíme. V roce 1722 zde žilo již 26 rodin a představitelem obce byl zdejší šoltýs.

Mlýnský potok je vlastně umělý kanál, který v dnešní osadě Nová Véska odvádí vodu z Vojtovického potoka. Na jeho toku stával mlýn, potašovna, lisovna lněného oleje a stoupa.

Původně chodily děti z Vojtovic do školy do Vlčic, ale drsný kraj a vzdálenost od obce donutila místní samosprávu již v roce 1812 zahájit vyučování v učitelově domě přímo v obci. Pozděj došlo i na stavbu malé školní budovy. Své sehrálo v otázce zřízení školy i zvyšování počtu obyvatel. Těch zde nejvíce žilo kolem roku 1836, kde je ve sčítačích operátech uvedeno necelých 400 obyvatel, z toho 117 žijících v Nové Vésce.

Málkdo by hledal ve Vojtovicích podobně moderní zastávku autobusu

Počet obyvatel pak už téměř trvale klesal a po roce 1945, kdy bylo odsunuto téměř veškeré původní obyvatelstvo, měly Vojtovice namále. Ze 150 lidí, kteří obec dosídlili, postupně většina odešla do center a dnes je obec osídlena jen zlomkem původní populace. Mnoho domů zmizelo, a tak se dnes nacházíme v řídce osídleném, ale nádherném kraji, kde se pasou koně a stáda krav. Kvetou zde rozsáhlé louky, šumí horský les a původní osadníky připomíná kostel sv. Ignáce, který má středověké základy. Torzo Krista před ním pak vítá návštěvníky, které zláká půvab kraje, o němž se ví, že umí být i návykový.

autor: kbz
Spustit audio