Volby do zastupitelstva Olomouckého kraje vyhrálo hnutí ANO, druhé místo obsadili PIRÁTI a STAROSTOVÉ. Třetí Spojenci už zahájili vyjednávání s možnými koaličními partnery

3. říjen 2020

V Olomouckém kraji zvítězilo hnutí ANO v čele s obhajujícím hejtmanem Ladislavem Oklešťkem. Druzí jsou Piráti a Starostové, třetí Spojenci pro Olomoucký kraj.

Hnutí ANO, vítěz voleb do olomouckého krajského zastupitelstva, bude jednat o možné koalici se všemi stranami kromě Spojenců, kteří dopředu avizovali, že s ANO do koalice nepůjdou. „My to respektujeme, takže to je partner, který se z toho jednání nějak vymluvil dopředu sám. Jinak bych jednal a budu se snažit jednat se všemi, kteří se dostali do zastupitelstva,“ uvedl pro Český rozhlas Olomouc lídr hnutí ANO Ladislav Okleštěk.

Na druhém místě za hnutím ANO ve volbách v Olomouckém kraji skončila koalice Piráti a Starostové. Lídr Josef Suchánek své přirozené spojence vidí v koalici Spojenci pro Olomoucký kraj. Za příznivých podmínek s nimi bude usilovat o vedení kraje v příštích čtyřech letech. „V principu by každá strana, která jde do voleb, tuhle ambici měla mít. Stejně tak uvažujeme i my, a pokud to půjde, budeme o tom uvažovat na sto procent,“ řekl Suchánek.

Svá očekávání si v krajských volbách splnili Spojenci pro Olomoucký kraj, které tvoří celkem čtyři uskupení, KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a hnutí Pro Olomouc. Jejich lídr Marian Jurečka pak v počtu preferenčních hlasů překonal i dosavadního hejtmana Ladislava Oklešťka z hnutí ANO. Nejbližším koaličním partnerem pro Spojence budou zřejmě Piráti a Starostové. „Určitě bychom velmi rádi složili koalici s dalšími demokratickými stranami jako je ODS. Za mě, a myslím si, že za TOP 09 i za další bychom určitě nešli do koalice s extremistickými stranami, což je třeba SPD,“ uvedla dvojka na kandidátce a zároveň starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Občanští demokraté považují výsledek hlasování do zastupitelstva Olomoucké kraje za úspěch. Jsou na čtvrté pozici za hnutím ANO, Piráty a Starosty a koalicí Spojenci pro Olomoucký kraj. Krajský lídr Dalibor Horák je připravený na jednání o budoucí krajské koalici se všemi relevantními stranami. „Výsledek je dvojciferný, vypadá to, že bude sedm mandátů. Otázkou zůstává, co nám přinese proměna politické mapy, ke které po těchto volbách v Olomouckém kraji evidentně došlo. My už jsme deklarovali dříve, že nevylučujeme spolupráci s žádným z relevantních politických subjektů kromě KSČM, která byla vyloučena i výsledky voleb,“ uvedl Horák.

autoři: bam , tas , kra , Martin Dostál
Spustit audio