Volby v Olomouckém kraji: Jasným vítězem je hnutí ANO, druzí Starostové. Piráti se nedostali

21. září 2024 21:20, aktualizováno

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO. Získalo 40,42 procenta hlasů, což by mohlo být 26 mandátů. Na druhém místě budou Starostové pro Olomoucký kraj s 15,30 procenta.

Volební účast byla 31,44 procenta. Vyplývá to z výsledků sčítání krajských voleb na www.volby.cz.

Lídra ANO Ladislava Oklešťka výsledek překvapil. „Šestadvacet mandátů je výrazně nad rámec toho, co jsem očekával. Myslím, že většina lidí neočekávala takový výsledek, ani my jsme si nemysleli, že tolik mandátů můžeme získat,“ řekl lídr ANO.

Výrazně silný mandát by mohl podle něj mohl stačit pro sestavení koalice, ve které bude mít tentokrát účast také ANO. „Jsme připraveni jednat se všemi, kdo neodmítne jednání s námi. Budeme si zvát jednotlivé účastníky voleb podle toho, jaký měli volební výsledek a uvidíme, jestli najdeme nějaké průniky nebo jestli třeba budou ochotní s námi postavit koalici,“ zmínil Okleštěk, který byl hejtmanem Olomouckého kraje v letech 2017 až 2020.

Jsme připraveni jednat se všemi, kdo neodmítne jednání s námi.
Ladislav Okleštěk, lídr kandidátky ANO 2011 v Olomouckém kraji

Okleštěk ale také upozornil na to, že některé strany a hnutí daly v předvolebních debatách jasně najevo, vůči komu se v koalici vymezují. „Jak to vypadá, SPD i Stačilo! se do zastupitelstva dostane, takže bez nás už to postavit nedokážou. Bez nás ty počty nedají,“ doplnil Okleštěk.

Hejtman a lídr kandidátky STAN Josef Suchánek dnes poblahopřál vítěznému hnutí ANO. Zisk pravděpodobně devíti mandátů v krajském zastupitelstvu je pro hnutí STAN podle Suchánka velmi dobrý.

V Olomouckém kraji se o uchází o 55 míst v krajském zastupitelstvu dohromady 13 subjektů. V předvolebních debatách jsme vám je představili ZDE.

V Olomouckém kraji se hlasuje se také ve volbách do Senátu, a to konkrétně ve volebních obvodech Prostějov a Šumperk.

Suchánek z něj má však smíšené pocity, protože pravděpodobně nebude stačit na to, aby se hnutí STAN podílelo na sestavování nové krajské rady. „Pokud budeme mít devět mandátů, tak je to vlastně stoprocentní nárůst oproti dnešku, což je samozřejmě výrazný úspěch. Ale zároveň to nevychází v rámci ostatního rozdání karet na sestavování (krajské) rady,“ dodal.

Jak dopadly minulé volby v Olomouckém kraji?

Krajské volby v Olomouckém kraji v říjnu 2020 vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj má 12 zastupitelů, čtvrtá ODS má sedm mandátů. 

Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli. Koaliční dohodu podepsala koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získala koalice většinu 32 hlasů. V opozici skončily vítězné hnutí ANO a SPD. Hejtmanem se stal Josef Suchánek z koalice STAN a Piráti.

Spustit audio