Volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO před koalicí Spolu. Sociální demokraté v kraji, ve kterém v minulosti slavili úspěch, obsadili šesté místo

10. říjen 2021

Ve sněmovních volbách v Olomouckém kraji zvítězilo hnutí ANO s více než 29 procenty odevzdaných hlasů. Na druhém místě skončila koalice Spolu, třetí Piráti a STAN, čtvrté místo patří SPD. Naopak debakl si v regionu, ve své někdejší baště, připsala ČSSD, která obsadila šestou pozici. Sociální demokracie neuspěla ani na celostátní úrovni a nebude mít ve sněmovně poprvé od vzniku samostatného Česka své zástupce. 

„V rámci Olomouckého kraje si na výsledek nestěžuji. Snažili jsme se držet slušnou kampaň,“ reagoval Ladislav Okleštěk, lídr hnutí ANO, které v Olomouckém kraji získalo nejvíc hlasů. Výsledek ho ale přesto netěší. „Že nás obejdou, to je standardní postup, který jsme si vyzkoušeli loni v krajských volbách, takže si nemyslím, že by nás nějak překvapili,“ naráží na loňské krajské volby, ve kterých ANO sice v Olomouckém kraji vyhrálo, hejtmanství ale nakonec vede koalice Pirátů a Starostů společně s ODS a zástupci TOP09 a lidovců.

Druhé místo s více než 24 procenty hlasů obsadila v parlamentních volbách v kraji koalice Spolu. „Ten výsledek je velmi pěkný, je to krásné druhé místo, jsem za něj rád,“ říká lidovecký lídr kandidátky Marian Jurečka. Ten také získal v kraji nejvíce preferenčních hlasů.

Takzvané kroužkování ovlivnilo i výsledek v pořadí třetí koalice Pirátů a Starostů a nezávislých. Díky preferenčním hlasům se do Sněmovny dostali pouze zástupci Starostů. „Myslím, že sehrála svou úlohu i dezinformační kampaň proti pirátům. Projevilo se to skutečně jako fakt, proto výsledek naší koalice nebyl takový, jaký jsme si představovali,“ uvedl lídr Tomáš Müller. Čtvrtá skončila SPD s více než 12 procenty hlasů. Zato komunisté a ani sociální demokraté v kraji neuspěli.

„Toto je viditelný neúspěch tradiční parlamentní strany v regionu, který byl dříve nazýván její tradiční volební baštou,“ hodnotí olomoucký politolog Karel Páral. Volební účast v kraji dosáhla v kraji téměř 65 procent voličů. „Co se týče volební účasti, byla v Olomouckém kraji oproti předchozím volbám i těm předchozím v roce 2013 výrazně vyšší o 5 až 6 procent. Kopíruje to celorepublikové tendence,“ dodal politolog.

autor: tas
Spustit audio